Начало Новини Актуално България е на последно място в ЕС по енергийна ефективност, според еколог

България е на последно място в ЕС по енергийна ефективност, според еколог

Актуално

 2 млрд. евро са необходими, за да станат всички сгради в България енергоефективни, в това число общински, частни и всякакви други постройки. . Той обясни, че сумата действително е голяма, но все пак е пет пъти по-ниска от тази, която е необходима, за да се изгради една атомна централа. При изолацията на една сграда се пести 40% от енергията, която се изразходва, коментира още екологът.

Той добави, че най-евтината енергия е тази, която не се използва – спестената, и за това, този мит, че възобновяемата енергия е скъпа, въобще не е истина. Тодоров добави, че това е единственият вид енергия, която поевтинява в световен мащаб, докато при изкопаемите горива се наблюдава увеличение на цената им заради изчерпването на залежите. Това каза пред радио Фокус – Варна Тодор Тодоров еколог и член на сдружение За Земята. Екологът добави, че една статистика на САЩ показва, че до 2013 година цената на най-скъпия вид възобновяем източник на енергия (фотоволтаични слънчеви централи) ще се изравни с тази на изкопаемите горива. Всъщност това не е нещо, което не търпи развитие, защото при изграждането на централи, работещи с възобновяеми източници на енергия, се прави само веднъж инвестиция и след това няма нужда да се купува гориво и т.н, каза още експерта. По негови думи водещите страни в Европейския съюз, които усилено въвеждат възобновяемите източници на енергия в живота на хората са Швеция, като тази държава има енергийна стратегия, която цели до 2030 година да бъде 100% независима от изкопаеми горива. Дания също въвежда усилено този вид енергия, като там 70% от потреблението на енергия е именно от ВЕИ. Според Тодоров на Балканите, можем да се поучим от опита на Гърция, където още преди да влезе в Европейския съюз е започнало активното използване на слънчевите колектори. По думи на еколога в южната ни съседка от повече от 10 години има закон, който задължава собственици на нови сгради да поставят слънчеви колектори на покривите на сградите за топла вода.
България е на последно място в ЕС по енергийна ефективност, според специалиста. Той посочи, че това е голям проблем за страната, тя държи убедително последното място в ЕС. Икономиката на държавата ни е 4,5 пъти по енергоемка в сравнение с другите страни от съюза. По мнение на еколога много е важно в следващите години да се заложи на политика за енергоспестяване, като се започне дори от образованието на децата. Изкопаемите горива се изчерпват и нашите деца трябва да са готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето, коментира още Тодоров. Голямо внимание трябва да се обърне на намаляването на изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата, като това е първата и основна крачка в опазването на околната среда, заяви Тодоров. Той добави, че опазването на околната среда трябва да е приоритет на всяко правителство, като отбеляза, че България е на второ място в ЕС по биоразнообразие. Не случайно близо 30% от територията на страната бе обявена, като защитена в НАТУРА 2000 въпреки протестите от неразбиращи хора, каза екологът. По отношение на презастрояването на Черноморието екологът заяви, че това е в нарушение на всякакви закони и след дълги години борба и след сигналите на еколози към Европейската комисия, отговорът най-накрая е дошъл. Той обясни, че хора, които са искали да узаконят своите незаконни доходи и не са се спирали пред нищо, сега обикновените хора ще трябва да носят негативните последици от това презастрояване. Според него в България ще се случи, това което стана в Испания, а именно строителни фирми да събарят хотели. Масовите фалити на хотели говори, че това беше едно увлечение, което спука балона за така наречения икономически възход на България, благодарение на презастрояването, категоричен бе екологът. По отношение на заменките Тодоров заяви, че те са много, но най-шокиращо е това, което се случва по крайбрежието на страната.

Change IEE 2010

Още новини