Начало Новини Актуално България е на пето място в Европа по нови молове. Над 600 хил. кв. м площи ще бъдат завършени през 2010 г.

България е на пето място в Европа по нови молове. Над 600 хил. кв. м площи ще бъдат завършени през 2010 г.

Актуално

България е в Топ 5 на страните с най-голям обем търговски центрове в строеж в Европа през тази година. Това става ясно от доклада на световната компания в бизнес консултирането Cushman&Wakefield и нейния партньор за България, Сърбия и Македония Forton International.

Като цяло европейският пазар на търговски центрове отбелязва рекорден спад от 19% през 2009 г., пише вестник Пари. В България обаче повече от 600 000 кв. м нови търговски площи предстои да бъдат завършени и отдадени у нас през тази и следващата година, което ще ни изведе на по-челни позиции и в класацията "Квадратни метри търговска площ на 1000 души", където засега заемаме предпоследно място с едва 28.2 кв. м. Според доклада страната ни заедно с Хърватия отбелязва най-висок процентен ръст на новоизлезли търговски имоти, макар отварянето на голяма част от тях да бе отложено за 2010 г.
Първите две места в класацията на търговски центрове в процес на изграждане заемат Русия и Турция.

През последните години строителството на търговски центрове набра скорост и в България. През 2010 г. е планирано да излязат около 300 000 кв. м нови търговски площи. Това е огромен обем за мащабите на нашия пазар, коментира Сергей Кой-нов, изп. директор на Forton International.
Въпреки значително по-ниските наемни нива, особено извън София, отдаването на нови площи в условията на икономическа криза и свито потребление е трудно, казват специалистите по недвижими имоти.Твърде вероятно е откриването на известна част от планираните търговски центрове отново да се отложи за следващите няколко години, смята Койнов.
Строящите се търговски площи в същото време откриват неограничени възможности за търговците. Отворените в началото на годината шопинг центрове доказаха, че потребителите в големите градове са все още активни, коментират от Forton. В по-малките населени места обаче остават опасенията и предпазливостта на търговците заради по-ниската платежоспособност.

Развитието на търговските центрове на Стария континент съществено се е забавило, сочи анализът на Cushman&Wakefield. През изминалата година е отбелязан спад, непознат през последните 15 години. Общо около 7.4 млн. кв. м нови търговски площи са се появили през 2009 г. - приблизително 19% по-малко в сравнение с 2008 г. През 2010 г. се очаква около 6.1 млн. нови квадратни метра. През 2011 г. пък развитието на шопинг центровете вероятно ще удари дъното за последните седем години с около едва 5 млн. кв. м търговски площи - това представлява около 46% спад от обемите през 2008 г.
В Западна Европа Италия продължава да заема водеща позиция. В страната в момента има около 1 млн. кв. м площи в процес на изграждане. Моловете извън градовете в Италия остават изключително популярни сред участниците на пазара. Франция пък е успяла да попадне в Топ 5 в класацията на завършените търговски площи за първи път от 15 години насам. Във Великобритания пък се намира Stratford City в Лондон - най-големият търговски център в процес на изграждане в момента с площ от 186 500 кв. м.

Инвестиционните продажби също са забавили темпото си, сочат данните на Cushman&Wakefield. Общият обем сделки, сключени през годината, възлиза на около 22.4 млрд. EUR за цяла Европа - с една трета по-малко, отколкото през 2008 г. Обемите при сделките с търговски площи са достигнали дъното си през първото тримесечие на 2009 г. на повечето европейски пазари.
Нивата на възвръщаемост се стабилизират през втората половина на 2009 г. Средната доходност в първокачествен мол в Европа достигна пик през септември - 7.54%.
През същия месец на 2007-а тази стойност е била 5.47%.

Очакванията за 2010 г. са най-вече активността на инвеститорите да нарасне. Рисковете обаче остават, в резултат на което на някои пазари ще се очертаят понижения в нивата на възвръщаемост. В България прогнозата е за плавно нарастване на обема реализирани търговски площи, но при всички положения не лавинообразно, а бавно - с темповете на възстановяване на цялата икономика на страната, коментира Сергей Койнов.

  • Преди седмица в София бе открит най-новият мол "Сердика Център"
  • В Европа за година отвориха 256 мола
  • Общо 256 нови търговски центъра са отворили врати в Европа през миналата година, в резултат на което общата търговска площ на Стария континент възлиза на 128.3 млн. кв. м. Най-голям дял от всички нови площи представляват тези в Централна и Източна Европа - 57% от всички.
  • В момента на 1000 жители население в рамките на Европейския съюз се падат около 225.6 кв. м търговски площи.

Още новини