Начало Новини Актуално България е на пето място в Европа по автомобили на природен газ и брой метанстанции

България е на пето място в Европа по автомобили на природен газ и брой метанстанции

Актуално

В България има повече от 60 000 автомобили, които се движат на природен газ, а метанстанциите са 76. По тези показатели страната ни се нарежда на 5-то място в Европа, стана ясно на международната конференция Синьо гориво за синьо небе, която се проведе на 25 ноември в София. Все още 99,6% от превозните средства на газ в България са леки автомобили и само 0,4% са камионите и автобусите.

За сравнение: Превозните средства на природен газ в Германия в момента са 81 000, съобщиха от Овергаз. Но те зареждат от над 800 метанстанции, заяви д-р Мариус Аделт от Е.ОН Рургаз, Германия. Колегата му – г-н Фридхелм Ваннагат, представи на форума проекта Синьо гориво, чиято цел е да осигури устойчив растеж на приложението на екологичния и икономичен природния газ в транспорта на страните от Европейския съюз.
Опитът на Русия в приложението на компресиран природен газ като моторно гориво представи г-н Евгений Пронин от Газпром. На света има 69 милиона километра асфалтови пътища. Ако наложим върху тях изградените газопроводи, ще видим, че те се припокриват. Затова няма да е трудно да се построи инфраструктурата, нужна на колите на метан да зареждат гориво, заяви той.
Значението на природния газ за по-чиста околна среда подчерта и г-жа Карлота Сегре, представител на Икономическата комисия на ООН за Европа.
Широката употреба на компресиран природен газ е главната предпоставка за екологичен, икономичен и енергоефективен транспорт. Това е и един от начините да се постигнат целите 20-20-20 на Европейската комисия – тази идея обедини участниците в конференцията. Тя бе организирана от Овергаз и Европейския делови конгрес.
Припомняме ви, че неотдавна у нас беше създадена работна група от представители от България, Русия и Германия, под името Синьо гориво. Експертите й работят върху  европейски план за развитието на международни трасета за автомобили на природен газ. И през България, както в Европа, ще бъдат маркирани така наречените сини коридори, които включват основните пътни артерии, по протежението на които можете да зареждате с метан на всеки 200-250 километра.

Още новини