Начало Новини Актуално България е на 5-о място в Европа по енергоемкост

България е на 5-о място в Европа по енергоемкост

Актуално
Делян Добрев

Иновациите ще са гръбнакът на следващия програмен период, надявам се да успеем да получим повече средства за подкрепа на бизнеса. Това каза министър Делян Добрев по време на откриването на Третото издание на Международна конференция Индустрия и иновации 2012, организирана от b2b Media. Той допълни още, че енергийната ефективност на предприятията също не е за подценяване, защото страната ни е на пето място в Европа по енергийна неефективност.

Третият приоритет през следващия програмен период за ОП Конкурентоспособност ще бъде подкрепата на производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Министър Добрев обясни, че част от общата сума за иновации ще бъде под формата на ваучерна схема за фирмите. Когато фирмата вземе ваучера, тя ще отиде точно в това научно звено, което ще може да направи нещо полезно за компанията. Така средствата за иновации ще се насочат към науката, уточни министър Добрев, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Развитието на индустрията и иновациите е от съществено значение за икономиката през следващите години, затова правителството прави всичко възможно да привлича повече средства в тях. В годините преди кризата нашата икономика растеше благодарение на инвестиции във финансовия сектор, строителството и туризма, докато след 2009 г. икономиката ни придобива нов облик, обяви още министърът и посочи, че през последните години инвестициите в индустрията се запазват и са около 2 милиарда евро на година.   

С промените в Закона за насърчаване на инвестициите се осигурява конкурентно предимство на секторите с висока добавена стойност. Министър Добрев уточни, че след влизане в сила на промените, в рамките на две години фирмите ще могат да получат обратно от държавата 17,4 на сто от разходите си за човешки ресурси. Основното предизвикателство пред фирмите от ИТ сектора е подборът на все повече и по-добре подготвени млади хора. Заедно с представители на бизнеса и МОН се обсъждат възможностите за увеличаване на приема на студенти по компютърни специалности. През 2012 г. са връчени седем сертификата клас А и Б на български и чужди инвеститори, докато през изминалата година броят им е едва 4.

Още новини