Начало Новини Актуално България е на 3-то място по брой студенти в Германия

България е на 3-то място по брой студенти в Германия

Актуално

България студенти Германия8 000 български студенти започват тази година обучение в университетите в Германия. Спрямо 2012 г. бройката остава непроменена. Младежите са предимно възпитаници на езиковите гимназии. По брой студенти, учещи в Германия, България е на трето място след Китай и Русия.

Интересът на средношколците се обяснява с качественото и безплатно образование, коментира Петър Пантов, управител на Национална агенция за образование в чужбина и младежки проекти CoolTravel.

Обучението в Германия е едно от най-достъпните в ЕС. Студентите дори има възможност за самоиздръжка - по закон могат да работят, докато учат. Повечето германски университети предлагат обучение, 100% финансирано от държавата. Само в 2 от 16 немски провинции студентите плащат семестриална такса, която варира между 200 и 500 евро, колкото е таксата и в България.

Интересът е насочен най-вече към техническите специалности. Българските студенти са впечатлени от дуалната система на обучение в Германия, която им дава сериозен старт за кариера в международни компании, развиващи бизнес в България. След като завършат образованието си в чужбина, младежите много бързо се реализират и намират добре платена работа в България, сочи опитът на CoolTravel, съобщиха от PressBox.bg.

Най-желани са университетите в Манхайм, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт. Пикът на записвания в немските ВУЗ-ове е бил през 2008 г. – 12 000 души.

Още новини