Начало Новини Актуално България е готова с позицията за замените на гори

България е готова с позицията за замените на гори

Актуално

Министерство на земеделието и храните е готово с позицията за замените на горите и тя ще бъде изпратена на Главна дирекция „Конкуренция” в ЕК. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, след като представи очертаването на земеделски земи в Интегрираната система за администриране и контрол в Общинската служба по земеделие в Панчарево.

Позицията на България е, че замените са престъпление във връзка с националното законодателство, за което има повдигнати обвинения на длъжностни лица. „Ние ще отстояваме, че замените не са нерегламентирана държавна помощ, за да не бъде наложена санкция на страната ни”, подчерта министър Найденов. Един от основните аргументи е, че в повечето случаи, възползвалите се от замените, не са правили промени в предназначението на имотите. По този начин не са нарушени принципите на конкурентност и влияние върху пазара. От над 300 заменени имота през 2007 г. е направена промяна в предназначението само на 8 имота, а през 2008 г. - едва на 4 имота, посочи още министърът.

Той обяви няколко възможни варианта след изпращането на позицията в Брюксел. Главна дирекция „Конкуренция” може  да прекрати преписката срещу България. Вторият вариант е, Главна дирекция „Конкуренция” да повдигне обвинения и да предаде случая на Европейската комисия. Ако ЕК се произнесе в ущърб на България, можем да обжалваме в Страсбург.
Министър Найденов обяви, че по данни на неправителствени организации щетите от замените възлизат на над 3 млрд. лева и са най- голямото престъпление в България.

Още новини