Начало Новини Актуално България е готова да се присъедини към споразумение за по-задълбочен фискален съюз

България е готова да се присъедини към споразумение за по-задълбочен фискален съюз

Актуално
Бойко Борисов

България е готова да се присъедини към 17-те членки на еврозоната при сключването на междуправителствено споразумение за по-задълбочен фискален съюз, чрез който се цели преодоляване на европейската дългова криза. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в последния за годината Европейски съвет.

Премиерът посочи, че т. нар. златно правило за бюджетен дефицит под 3% и външен дълг под 60% от БВП, ще бъде въведено в България с промени в Конституцията. По думите му, срокът до март 2012 г. ще бъде достатъчен, за да бъдат обсъдени и приети новите текстове, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Надявам се опозицията в парламента също да подкрепи тези предложения, защото те дават гаранцията, че дори някога да управляват популисти, нищо лошо няма да се случи в държавата, коментира министър-председателят.
В отговор на въпрос той уточни, че към този момент България не участва в събирането на средствата за спасителния фонд, но все някога ще се присъедини към еврозоната. Всички ние психологически трябва да се подготвим да бъдем в тази зона на единната валута, със съответните права и задължения, да работим така, че да пазим еврото от девалвация, а това се прави с икономика, с работа, със съответните икономически механизми, посочи премиерът.

Той поздрави Хърватия по повод подписването на договора за членство в ЕС – церемония, която се състоя днес, както и Черна гора и Сърбия за напредъка им по пътя към ЕС и по-ясните европейски перспективи. Това за нашия регион е добре, защото колкото повече държави влязат в Съюза, толкова по-спокойни и по-мирни ще бъдат Балканите, посочи Бойко Борисов.

Министър-председателят изрази благодарност към колегите си, които подкрепиха категорично приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това са направили всички държавни и правителствени ръководители, участвали в днешното заседание на Европейския съвет, с изключение на холандския. Българите и румънците сме доволни, че Европа ни оцени за положените усилия и за това, че сме си свършили работата. Ние в момента пазим границите по европейски критерии. Оставяме на Европейския съвет, когато прецени, да вземе решение. Рано или късно граничният контрол ще отпадне, посочи премиерът Борисов.

Още новини