Начало Новини Актуално България е 22-ро място по спад на строителството в ЕС

България е 22-ро място по спад на строителството в ЕС

Актуално
Спад в стрителството

Кризата в строителния бранш допринесе за спиране на презастрояването, а наличните средства се влагат в подобряване на качеството. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на 11-тото издание на международната специализирана изложба Българска строителна седмица.

От 21 млрд. лв. през 2008 г., обемът на производството в сектор строителство през 2010 г. е спаднал до около 12 млрд. лв., съобщи министър Плевнелиев, позовавайки се на последните данни на Евростат, съобщиха от персцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чуждестранните инвестиции в строителството са намалели от 9 млрд. евро през 2007 г. до 1,3 млрд. евро. Заетите в бранша от 248 000 души през 2008 г., сега са 150 000. Оцелелите фирми запазват качествения си персонал, допълни той.

Министър Плевнелиев посочи още, че от строителния регистър са отпаднали 1 270 компании, които са били случайни играчи. Има обаче 590 новорегистрирани, предимно малки фирми, които търсят новите пазарни ниши на енергийна ефективност и качествено строителство. Той изрази надежда за по-добра втора половина на годината, когато ще бъдат отворени нови проекти по Оперативна програма „Регионално развитие” за около 350 млн. лв. за пътища втори и трети клас.

Министър Плевнелиев съобщи, че цифрите са притеснителни от гледна точка на обемите, но тенденциите от гледна точка на качеството са положителни. България е на 22-ро място по спад на обема на строителството от общо 27 държави в Европейския съюз, посочи той. Средствата, влагани в строителство до  преди две години са били основно в сградно строителство – апартаменти, офисни сгради. Сега се отчита ръст в строителството на инфраструктура, което е важно, допълни министър Плевнелиев. Строят се магистрали, ще се правят по-качествени проекти.

По време на провеждащия се в рамките на Българска строителна седмица форум BuildinGreen, министър Плевнелиев припомни, че до преди две години за енергийна ефективност в страната почти не е говорено. Той призова всички купувачи да преценяват какво купуват, защото цената на квадратен метър е само една трета от имота, в който влагат средства. Останалото са експлоатационни разходи, допълни той.

През последната година по приключили проекти, съфинансирани по Оперативна програма "Регионално развитие", са обновени над 100 сгради, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Стартирани са 9 схеми, свързани с ремонт и реконструкция на публичната, образователната, сградна инфраструктура, а на 15 юни ще стартира схемата за саниране на многофамилни жилищни сгради, допълни тя.
Зам.-министър Лиляна Павлова съобщи още, че са финансирани 237 проекта за над 500 млн. лв., които пряко или косвено въвеждат мерки за енергийна ефективност. От тях са сключени 58 договора на стойност 105 млн. лв. по двете схеми, пряко свързани са енергийната ефективност. 61 проекта на стойност 83 млн. лв. са в листа на чакащите, допълни тя. Дейностите, финансирани по оперативната програма, включват енергийно обследване, внедряване на мерки за енергийна ефективност, топлоизолация, подмяна на дограма, локални инсталации, газоснабдяване, внедряване на инсталации, основани на използването на алтернативни възобновяеми енергийни източници.

При реализирането на проектите има икономия на енергия от над 154 мегаватчаса електроенергия годишно, като приоритет е образователната инфраструктура, където икономията е над 117 мегаватчаса.
Зам.-министър Павлова посочи, че схемите са били насочени едиствено към въвеждане на мерки за енергина ефективност, което вече е постигнато, но в тях не е включено обновяване на околното пространство и оборудване. За в бъдеще тези схеми трябва да бъдат по-широкообхватни, по-интегрирани, за да се всключат и дворовете, и класните стаи, допълни тя.

През тази година стартира разработването на интегрирани планове за градско развитие, чрез които ще можем да осъществим по-големи проекти, които включват едновременно подобряване на градската среда, подземната инфраструктура и ремонт на училища., съобщи още зам.-министър Павлова.

Над 100 000 сгради в България се нуждаят от саниране, за което са необходими над 10 милиарда лева, съобщи зам.-председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Николай Пехливанов.

С готвените в момента промени в Закона за управление на етажната собственост се цели повишаване на енергийната ефективност и удължаване на живота на сградите, подобряване на външия им вид и създаване на нови работни места, съобщи Петя Тянкова – съветник на министър Росен Плевнелиев. Тя допълни, че с предлаганите мерки ще се улесни сдружаването на собствениците на етажни собствености в многофамилни жилищни сгради, което ще улесни тяхното обновяване.

Още новини