Начало Новини Актуално България е 14-та в света по отвореност на търговията

България е 14-та в света по отвореност на търговията

Актуално
Международна класация

Класация на Международната търговска камара (МТК) – Париж поставя страната ни наравно с Дания, Швеция, Словакия, Исландия и Унгария по индекс, показващ отвореност на търговията (Open Market Index). При класирането на страните е използвана информация за 4 индикатора: отвореност на търговията, търговски режим и политики, привличане на международни капитали и инфраструктура за търговия.

Окончателните резултати са обобщени в следните категории: най-голяма отвореност, отлично, отвореност над средното ниво, средна отвореност, отвореност под средното ниво и много ниска отвореност.  България попада в категорията отвореност над средно ниво с 4.3 точки (14-то място), съобщиха от пресцентъра на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), която е член на МТК. Само две икономики – Хонконг и Сингапур, са получили отличен резултат в тази класация.

Проучването беше проведено за първи път тази година от Фондацията за изследвания към МТК. Целта на индекса на МТК, който ще се публикува ежегодно, е да се наблюдава отвореността към търговия и инвестиции в отделните страни и да се предоставят на законотворците критерии за оценка на бизнес средата. Страните, включени в класацията, са 75, покриват 95% от световния внос на стоки и услуги през 2009 г. и включват 35 развити страни, 37 развиващи се икономики и три бивши съветски републики (Руската Федерация, Украйна и Казахстан). Страните от Г-20 заемат местата едва в средата на класацията, като най-отворена е Германия, следвана от Великобритания, Саудитска Арабия, Франция и Австралия. САЩ се класира около средата на таблицата под №39, следвана от Япония под №43. Бразилия заема последно място от страните в Г-20. Останалите 5 страни членки на Г-20 с отвореност под средната, според индекса, са Китай, Мексико, Русия, Аржентина и Индия.

По повод резултатите от проучването председателят на МТК Джерард Уормс каза: Заплахата от повишен протекционизъм от страна на водещите световни икономики е притеснителна. За да стимулираме икономическия растеж в глобален аспект и разкриването на работни места, трябва да отваряме пазарите, а не да издигаме бариери пред търговията.

От МТК предупреждават, че резултатите от проучването засилват необходимостта от преодоляване на патовото положение на преговорите на кръга Доха и намирането на по-гъвкав подход за постигане на споразумение Този извод е важен в навечерието на Конференцията на министрите на Световната търговска организация. Това ще изисква по-големи лидерски усилия от най-големите икономики в света, които трябва да дадат пример по отношение на отвореността на търговията си.

БТПП, като член на МТК, поддържа позицията за намаляване на тарифните тежести и нетарифните бариери пред бизнеса и продължава да подкрепя и съдейства за улесняването на отношенията на българския бизнес с чуждестранните партньори.

Още новини