Начало Новини Актуално България беше домакин на Световна конференция по биологично пчеларство

България беше домакин на Световна конференция по биологично пчеларство

Актуално

пчелаВ дните 27 - 29 август 2010 г. България домакинства на първата по рода си Световна конференция по биологично пчеларство. Учени, пчелари и специалисти от цял свят дойдоха в Несебър за форума, който се провежда едновременно с фестивал на меда в Стария град.

Биологично пчеларство е пчеларство, практикувано в екологично чисти райони без интензивно селско стопанство. То е без използване на синтетични лекарствени средства и подсладители за подхранване на пчелите, а близостта до природата прави добития мед с много подобри вкусови, хранителни и лечебни свойства.
По света са възприети няколко еквивалентни термина на утвърдилия се в България биологично пчеларство. В Англия и САЩ то се нарича органично, в Германия и Австрия - екологично, а в Италия и франция също е биологично.

Основна роля при него играе пчеларят, който избира района, технологията за отглеждане на пчелите, тяхното лекуване, начините за извличането на пчелните продукти и др. В Стара Загора е невъзможно да се прави биологично производство, сподели за вестник Национална бизнес поща Тодор Тодоров, председател на пчеларско   дружество Липа. Като цяло и в страната районите, където това е възможно, са малко. Изискванията са за наличие на гори, земи без земеделие и обработка, специално сертифициране. Покана за участие в конференцията имаше проф. Петър Ненчев от Тракийския университет. Имам подготвен доклад на тема Хизоповото масло - алтернативно средство за борба против вароатоза. Това е неприятел по пчелите, уточни той. Но няма да участвам поради липса на средства. На форума, както и на фестивала на меда, присъстват 10 пчелари от дружество Липа. Те показват традиционни свои продукти.


Раницата подлудява пчелите

Кое около раницата събужда агресия у пчелите ще се опитат да разберат светила на науката от Стара Загора. Има дразнещ фактор, тази реакция заслужава внимание - около това мнение се обединиха професорът по пчеларство в Тракийския университет Петър Ненчев и колегата му Димитър Павлов, професор по фуражно производство и растениевъдство.

Вестник Национална бизнес поща потърси за коментар учените, след като Тодор Тодоров, председател на пчеларско дружество Липа - Стара Загора, алармира за наблюдаваното явление.
АГРЕСИВНОСТТА СЕ ПОЯВЯВА ПРИ ЦЪФТЕЖА НА РАНИЦАТА. Пчелите стават силно възбудени, макар да се развиват добре като семейства, да отглеждат нови пчели и натрупват стокова продукция.
С колегите от Пчеларство трябва да разгадаем този феномен и да дадем научен отговор на какво се дължи, заяви проф. Павлов. Интересна тема е и за нас, учените, допълни той. ПЧЕЛИТЕ СА ИНДИКАТОР, КОЙТО РЕАГИРА МНОГО БЪРЗО на промените не само в животинския свят, но и в природата изобщо. Ако се случва нещо, което би повлияло на цялата екосистема, ние, хората, трябва да узнаем и реагираме.
Рапица се отглежда у нас от много години, но не масово, както сега. Все повече културата ще се превръща в атрактивна и богата паша за пчелите в наши дни. Агресията им се наблюдава по време на цъфтежа, в райони, които с нищо друго не са се променили, с изключение на новото растение. ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ НЕЩО В СЪСТАВКИТЕ НА РАНИЦАТА, споделя проф. Ненчев. Като състав на нектара, аромат и др. вещества също следва да се направят изследвания. Това е проблем, който науката би могла да определи и да направи така, че да се засяват в бъдеще сортове рапица, които съдържат определено количество от нещото, което предизвиква агресия у пчелите.
Рапицата съдържа някои специфични вещества, едно от които е ЕРУКОВА КИСЕЛИНА, КОЯТО ЛИПСВА В ДРУГИТЕ МЕДОНОСНИ РАСТЕНИЯ.
През последните години у нас съдържанието на ерукова киселина и глюкозинолати е ниско и се контролира, но е логично да приемем като една от причините за агресивност именно това. Все пак ще уточня, че не съм срещал научни изследвания и доказателства, обяснява проф. Ненчев. Друго - по време на цъфтежа на рапица и малко след това, за да се получи обезлистяване, се ползват различни препарати за растителна защита, които също биха могли в определена доза да бъдат токсични за пчелите, ДОРИ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ОТРАВЯНИЯ.
Но няма сведения за масово измиране на пчели и предполагам, че се ползва или много внимателно в препоръчителни дози, или не оказва влияние, обяснява проф. Ненчев.
Хипотезите трябва да се докажат, науката се базира на конкретни данни, категоричен е проф. Павлов. Пчелите са много чувствителни, трудно е да се обясни ДАЛИ Е САМО ГЕНЕТИЧЕН ВЪПРОСЪТ по отношение на сорта рапица, или има и нещо друго, което за нашия регион не може да се изключи -промяната на газовия състав на въздуха например.
Моята хипотеза е за натрупване на няколко фактора. Трябва да се провери дали хибридът е генетично модифициран, дали технологията за отглеждането му е спазена или не. Не бива да говорим по принцип, а да направим изследвания и съответните анализи.
Учените се обединиха около становище да обиколят районите, да вземат проби от пчели и растителни продукти, почвени проби, остатъчна маса от рапицата и семена и ДА ИЗСЛЕДВАТ КОЙ Е ДРАЗНЕЩИЯТ ФАКТОР. Тракийският университет в Стара Загора разполага с нужната апаратура, заявиха те.
Ще проведем консултации и с колеги от чужбина, обеща проф. Петър Ненчев. Сред международните учени, до които ще се допитат родните светила, ще са президентът на Световната организация по пчеларство Жил Ратия и доц. Александър Комисар от пчеларската станция към Украинската академия на науките.

Още новини