Начало Новини Актуално България бележи ръст на износа на вина

България бележи ръст на износа на вина

Актуално
увеличен износ вино

Износът на български вина се е увеличил с 16% от началото на годината. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който откри гроздобера на масива на ЕТ Красимира Костова - Мира в село Хърсово, община Сандански. Най-големият износ е за Русия, Полша, Германия и други. Вътрешното потребление на вина също е увеличено с 13%.

Реколтата от грозде ще е с30 % по-ниска през тази година, каза министър Найденов. Качеството обаче е много добро. Очакванията са за по-високи цени на гроздето. Министър Найденов обяви, че и тази година има интерес към износа на грозде, предимно бяло. Експортът е към Румъния, Италия, Гърция, Чехия. Той е против износа на суровина. Ще създадем условия да не се изнася директно грозде, а готова преработена продукция, каза министърът. Приходите от виното трябва да влизат в България, допълни той, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Собственикът на избата в Хърсово Коста Костов посочи, че изкупните цени на гроздето тази година са 60-80 стотинки за килограм за Мерло и за Каберне.

Още новини