Начало Новини Актуално Българите станали по-богати с 800 млн. лв. за три месеца. Но жилищата са се обезценили с 6 млрд. лв.

Българите станали по-богати с 800 млн. лв. за три месеца. Но жилищата са се обезценили с 6 млрд. лв.

Актуално

Финансовото богатство на българите се увеличи с 800 млн. лв. след изборите в периода от юли до септември 2009 г., сочи доклад на Industry Watch. В края на септември финансовото богатство на хората в България достига 34,3 млрд. лева. За година растежът на финансовото богатство се забави до 2%, но остава положителен въпреки кризата.

Нетното финансово богатство, отчитащо и задълженията на населението, расте с 3,5% за година поради забавянето на банковото кредитиране. По време на криза домакинствата спестяват, за да могат да посрещнат евентуална загуба на работно място или намаляване на доходите. Принос за ръста на спестяванията имат и високите лихви по банковите депозити. Лихвите по едногодишните депозити достигат 8%. Домакинствата продължават да избягват рисковите инвестиции (като акции и взаимни фондове) за сметка на депозитите и парите в брой, които представляват почти 90% от финансовото богатство на населението. Задлъжнялостта на домакинствата в България е все още близо два пъти по-ниска спрямо страните от еврозоната, пише вестник Стандарт.
Стойността на градските жилища, притежавани от домакинствата, намалява с 6 млрд. лева за тримесечие, достигайки 105 млрд. лв. към края на септември 2009 г. По този начин съвкупното богатство на домакинствата се свива съществено - до 139 млрд. лв. през третото тримесечие. Кризата доведе до свиване на разликите между цените на апартаментите във високия и ниския ценови сегмент, сочи анализът. Жилищата стават по-достъпни за потенциални купувачи със стабилни доходи. Наемите се понижават много по-слабо в сравнение с цените на имотите, което увеличава привлекателността на инвестицията в жилище с цел последващо отдаване под наем.

Цените на жилищата може да се понижат с още до 10% в началото на 2010 г., пише в доклад на Industry Watch. Това ще стане, ако банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните три месеца, а притокът на външни капитали остане слаб. Варна e градът с най-скъпи жилища, като разликата между цените там и в София се разширява. Най-голям спад - от 28% годишно, е отчетен в цената на при едностайните луксозни апартаменти.


* * *
Българинът държи близо 90% от парите си в брой и в банкови депозити, като избягва рисковите инвестиции в акции и взаимни фондове. Това става ясно от доклад на "Индъстри Уоч". Темпът на нарастване на спестяванията обаче намалява до 2% на годишна база. Нетното финансово богатство, което отчита и задлъжнялостта, е 3,5% поради забавяне на банковото кредитиране. Анализът показва още, че финансовото богатство на населението се разширява с 800 млн. лева спрямо предходното тримесечие, като достига 34,3 млрд. лева през третото тримесечие на 2009 г., пише вестник Телеграф. Стойността на градските жилища, притежавани от домакинствата, намалява с 6 млрд. лева за тримесечие, като достига 105 млрд. лева към септември 2009 г. По този начин съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) се свива съществено - до 139 млрд. лв.
В случай, че банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните 3 месеца, а притокът на външни капитали остане слаб, можем да очакваме жилищните цени да се понижат допълнително с до 10 процента в началото на 2010 г. спрямо настоящите нива, посочват от "Индъстри Уоч".

Още новини