Начало Новини Актуално Българин учи млади хора от цял свят как да се борят с корупцията

Българин учи млади хора от цял свят как да се борят с корупцията

Актуално

Разглеждане на конфискувани имоти, ползвани сега за социални проекти, в Месане, ИталияНад 250 участници от цял свят се обучаваха в първото издание на семинара ОЛЕ (абривиатура oт Otranto Legality Experience – Преживяване на законноста в Отранто). То се проведе в италианския град Отранто под надслова "Противозаконната икономика, организираната престъпност и финансовата глобализация”. В събитието, което се проведе между 29 август и 4 септември 2010 година, с лекция и практическо занятие се включи и най-младият съветник на Жозе Барозу Росен Димов.

Младежкият форум беше организиран от ФЛЕЪР - европейски филиал на Глобалната организация за борба с организираната престъпност и корупцията, който също е основан от старозагореца Росен Димов.
На обучението той посвети своята 5-часова лекция на темата "Всесилни ли са международните институции – многопластовото управление в борбата с транснационалния криминалитет”, където освен преглед на основните институционални и извънинституционални актьори бяха разгледани живи примери от работата на ЕС. По време на занятието събрани в групи, представящи институциите, неправителствените организации, медиите и корпоративния сектор, запалените опоненти на подземния свят имаха задачата да изковат предложения за политики и законодателство, което след това ще бъде внесено в Бюрото за политическите съветници лично от неговият най-млад член и модератор на уъркшопа в рамките на ОЛЕ.

“Наред със заниманията в зала, изобилни бяха и дейностите на открито – посещения на предприятия и нестопански обекти, конфискувани от италианската държава и предоставени на граждански организации за задоволяване на социални нужди, шелтери за защита на жертви на организираната престъпност, беседи с близки на убити от мафията, интерактивни вечерни дискусии с местните граждани на площада в Отранто и др. Кулминацията на семинара беше поклонението пред лобното място на Рената Форте, в чиято памет се проведе международното събитие. Еко-активистката е застреляна от мафията заради опитите си да защити природата от бизнес плановете на хотелиери и тур-оператори” – сподели Росен Димов.

Обучението в Отранто не бива прекъснато, въпреки трагичната гибел на италианския  прочут разследващ журналист Тони  Фонтана, дошъл да отрази семинара. Докато полицията в Италия проучва версиите за смъртта му (сред които и умишлено отравяне), занятията продължават, водени от лектори като  Росен Димов, небеизвестният Юрген Рот (автор на скандални монографии за подземния свят в страните в преход, вкл. България), Марко Бонабело от мисията на Балканите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Никола Гианакопуло (учредител на Обсерваторията за организираната престъпност), Франк Xенгeвелд (директор на “Подкрепа на жертвите в Европа”), Юля Латинина (разследващ журналист от “Новая Газета”), Марко Морконе (ръководител на италианската Агенция за управление на конфискуваната собственост),  Педро Паез (бивш министър на финансите в Еквадор) и др.

Докато тече подготовката за следващото издание на ОЛЕ, организаторите от ФЛЕЪР събират необходимия минимум подписи от евродепутатите за внасяне на разглеждане в пленарната зала на ЕП през декември 2010 година на проект за Директива за управление на конфискуваното имущество и подпомагане на жертвите на организираната престъпност. Актът, който се очаква да бъде приет, ще бъде с върховна правна сила (задължителен  за прилагане) във всички страни членки на ЕС, а сред авторския колектив са и български юристи и незвисими експери.

На сайта на ФЛЕЪР е обявен конкурс за разследваща журналистика – финансирането е между 1 000 и 4 000 евро. Подробностите са на английски език. Срокът за подаване на формуляра е 23 октомври 2010 г.

Италия Разглеждане на конфискувани имоти, ползвани сега за социални проекти, в Месане, Италия Месане, Италия

Още новини