Начало Новини Актуално Балчик енерджи ще построи централи за електрическа и топлинна енергия чрез преработка на биомаса

Балчик енерджи ще построи централи за електрическа и топлинна енергия чрез преработка на биомаса

Актуално

В Балчик ще бъде изграден комплекс от три централи за производство на електрическа и топлинна енергия чрез преработка на биомаса. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството инвеститор Балчик енерджи Костадин Велев, цитиран от БТА. По думите му комплексът ще има 13,5 мегавата електрическа мощност и 36 мегавата топлинна мощност.

Предвижда се инвестицията в целия комплекс, заедно с изграждането на абонатните станции в Балчик, да достигне около 43 млн. евро. Капиталите за инвестицията са основно чуждестранни.
Очаква се изграждането на първата централа с 1,5 мегавата електрическа мощност и 5 мегавата топлинна мощност да започне през март, добави Велев.
Общинският съвет е предоставил на инвеститора терен от 6 декара за строителството на обекта. Според проекта първата мощност ще преработва за година около 5000 тона слама от ечемик и пшеница, както и остатъци от слънчогледово семе, уточнява Investor.bg.
Ще получаваме растителните отпадъци от земеделски кооперации в общината и от местен завод за олио, добави Велев. В първия етап от строителството на комплекса ще бъдат вложени около 5-6 млн. евро.

Очаква се за следващата зима да бъде топлофициран първият обект в Балчик - общинската болница. Предвижда се да бъдат намалени поне с 30% отпадъците, които изхвърлят домакинствата, ползващи за отопление дърва и въглища.

Още новини