Начало Новини Актуално Бактерия е разболяла лагерници от Каваците. Децата вече са вън от опасност

Бактерия е разболяла лагерници от Каваците. Децата вече са вън от опасност

Актуално

Бактериална, а не вирусна инфекция е разболяла учениците на старозагорския лагер на "Каваците", съобщават вчера епидемиолозите от Бургас. Заразата се е предала по въздушно-капков път чрез контакт и е поразила 80 от общо 83 летуващи край морето деца, които са ученици от първи до седми клас в СОУ "Железник".

Епидемиолозите отхвърлят категорично възможността болестта да е причинена от храната в лагера, пише вестник Старозагорски новини.
"Всички заболели от лагера от вчера са в домовете си в Стара Загора, без опасност за живота" - съобщи за медията ни д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция.
Припомняме, че в понеделник заразата, поразила малките старозагорски летовници, паникьоса родители и здравни власти.
Децата от Стара Загора пристигнали в лагера в четвъртък - 4 август. Първите се разболели още в събота. Заразата се разпространила много бързо и в понеделник (8 август) от лекарска помощ са се нуждаели 80 от общо 83 лагеруващи деца. Симптомите на всички са идентични - възпалително заболяване на гърлото, висока температура, рядко с болки в корема и две деца с повръщане.
Част от родителите са прибрали децата си още в понеделник вечерта. Три са върнати в родния град с автомобила на РЗИ - Стара Загора, и след преглед в МБАЛ "Киркович" са оставени на домашно лечение. Детето в най-тежко състояние е настанено в Бургаската болница с диагноза ангина, но днес вероятно ще бъде изписано.
"До 23.30 часа на 8 август заедно с още четирима колеги прегледахме всички деца, 75% от които бяха с оплаквания - уточни д-р Златина Нанева. - Те основно имат болки в гърлото и температура. Няма тежки случаи, но трудността е от големия брой заболели ученици. Заразата бързо се е разпространила, тъй като лагерът е затворена система."
Взет е бил секрет от гърлото. Старозагорската инспекция има готовност да даде на общопрактикуващите лекари възможност за фекални проби.
Цялата нощ и по време на пътуването на малчуганите с двата автобуса от "Каваците" до Стара Загора, д-р Нанева, д-р Канева и д-р Вълкова от РЗИ - Стара Загора, са били неотклонно до болните деца. Веднага е било назначено лечение с антибиотици.
От РЗИ - Бургас, заявиха още, че при направената проверка не са констатирани никакви пропуски. Няма забележки по отношение на хигиенните условия в лагера, безопасността на храните, питейна вода, от морето, от персонала и др.
Очаква се днес да бъдат готови резултатите от изследванията на храната и водата в лагера на Каваците.
Димка Кънева, заместник-директорката на СОУ "Железник", съобщи, че от 22 до 26 август т.г. на родителите ще бъдат върнати сумите от таксите за пропуснатите лагерни дни.

Още новини