Начало Новини Актуално Бай Брадър гледа изпитанията на полигон Змейово

Бай Брадър гледа изпитанията на полигон Змейово

Актуално

Монтираните две камери на Централната огнева позиция на полигон "Змейово" гледат извършващите се там изпитания, но май само ги гледат, без да ги излъчват в интернет-страницата на Министерството на отбраната. Само преди два дни - на 16 февруари, зам.-министърът на отбрана Валентин Радев откри прословутата система за видеонаблюдение, а военните доложиха, че този онлайн-мониторинг вече е достъпен 24 часа в денонощието - седем дни в седмицата.

И още, че е възобновено наблюдението на Старозагорски регион от Космоса, тоест Институтът по космически изследвания при БАН извършва сателитен мониторинг на атмосферата в района на полигона и информацията от него се публикува в "специализираната рубрика", както и че измервателната станция на МО за контрол на качеството на атмосферния въздух вече е "рaзвърната" на територията на "Змейово". Докладвани бяха и още няколко, вече изпълнени според военните, ангажименти от страна на МО към гражданите на Старозагорски регион с цел да се направи дейността на полигона прозрачна и открита.

Вчера обаче в "специализираната рубрика "Полигон "Змейово" /www.mod.bg/bg/zmeiovo.html/ имаше де факто само три неща:
1. Видовете боеприпаси, които ще се изпитват на полигона до края на седмицата, и тези, които вече са били изпитани в предходните дни.
2. Видовете замърсители, които ще замерва станцията на МО, и пределнодопустимите им концентрации, но без нито една замерена стойност. А и сред изброените замърсители отсъстват въглеродните оксиди - един от трите основни газа, които се отделят при взривяването или изгарянето на боеприпаси.
3. Дипляна, рекламираща дейностите на полигона. Толкова!

Б.р. (вестник Старозагорски новини)
На всеки средноинтелигентен старозагорец е ясно, че предприетите от МО мерки целят да докажат, че извършващите се на полигона изпитания не увреждат въздуха на Стара Загора - въпреки че никой не е твърдял обратно и че десетки пъти вече в публичното пространство заявявахме (завчера и на зам.-министъра му казахме), че проблемът не е от изпитанията, а от унищожаването на стари боеприпаси на нашата територия.
Но освен липсата на чуваемост, вчера стана ясно, че и "Бай Брадър" го няма...

Още новини