Начало Новини Актуално БАБХ: Колиформи в храна и заразен персонал са установени в ресторант на Старозагорските минерални бани

БАБХ: Колиформи в храна и заразен персонал са установени в ресторант на Старозагорските минерални бани

Актуално
БАБХ

На 20 юни 2012 година, след постъпил сигнал за съмнение за хранително отравяне на 13 души, почиващи в обект на Старозагорски минерални бани, Областна дирекция по безопасност на храните временно преустанови дейността на ресторанта, където са се хранели пострадалите.

Получени са резултатите микробиологично изследване на взетите проби от кухненския блок на ресторанта и от храната.

Лабораторните изследвания на изпратените 3 бр. проби готова храна показват наличие на колиформи, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От взетите 10 отривки от контактни повърхности и ръце, в 6 има наличие на колиформи, а в отривка от ръцете на готвача в кухнята е установено наличие на патогенни микроорганизми – стафилококи.

Допълнително инспекторите от Регионалната здравна инспекция са взели няколко проби, при които са изолирани стафилококи - от носния секрет на готвача в кухнята, както и от част от персонала, работещ в хотелската част.

Персоналът е отстранен от работа. На управителя на почивната база е връчено предписание за провеждане на хигиенни мероприятия в обекта и отстраняване на готвача за лечение.

За констатираните несъответствия на управителя на обекта ще бъде съставен Акт за установени административно нарушение.

Още новини