Начало Новини Актуално Азотните оксиди изчезнаха

Азотните оксиди изчезнаха

Актуално

След като в продължение на 6 дни в Стара Загора бяха замерени общо 38 наднормени стойности на азотни оксиди, от вчера всичко е спокойно. Въпреки продължаващите неблагоприятни метеорологични условия, задържащи замърсители в приземния атмосферен слой, вчера те бяха само от фини прахови частици, гласят данните от Системата за контрол качеството на атмосферния въздух.

След последните наднормени стойности на азотните оксиди (продукт както на автомобилния трафик, така и на взривяване на боеприпаси) от 10.00 часа на 24 ноември, автоматичната измервателна станция в Стара Загора, дислоцирана на "Зеления клин", отчита традиционните от 3 години насам стойности.
Предвид метеорологичните условия (продължаваща инверсия), единствен проблем до вчера на старозагорци бяха наднормените стойности на фините прахови частици, основно продуцирани от автотрафика, пише вестник Старозагорски новини.
Странен е обаче фактът, че ситуираната измервателна станция в село Ръжена, граничеща с полигон "Змейово", от 2 часа до 8 часа е регистрирала наднормени стойности на фини прахови частици. Типични за големите градове в ситуация на инверсия, но не и за малките села.

Още новини