Начало Новини Актуално Автомобилно изложение в Интер експо център в София показва прототип на нов електро автомобил

Автомобилно изложение в Интер експо център в София показва прототип на нов електро автомобил

Актуално
електро автомобил изложение

Българският електро автомобил, иницииран от бившия топдизайнер на Мерцедес (Mercedes) проф. Харалд Лешке, е хит на започналото в събота автомобилно изложение в Интер експо център в София. Бившият директор в отдел Иновативен и корпоративен дизайн на германския автоконцерн е пенсионер и от 2004 г. е избрал да живее в България.

Автомобилното изложение в Интер Експо Център – София продължава до 19 юни.
Проф. Харалд Лешке много харесва България, говори български и е любимец на всички автокомпании, които участват в изложението, коментира darikfinance.bg.

Заедно с магистри от специалност Инженерен дизайн и с ръководителя на проекта от българска страна Сашо Драганов, проф. Лешке, когото българите на шега наричат Лешков, представя новите проекти за хибридни автомобили с електродвигатели, подходящи за градски условия.

На модулен принцип върху базата на автомобили от А и Б класа на Mercedes, студентите разработват дизайнерски проекти за екстериорен и интериорен дизайн. Превозните средства с електродвигатели от хибриден или самостоен екетромодулен тип ще бъдат подходящи за ползване като индивидуално или маршрутно такси или електро транспортери, както и като служебни коли за фирми, институции, администрация, но и като семеен автомобил.
За разработка и изпълнение на проекта са били необходими около една година. Очакваме включване и съдействието на български и чуждестранни фирми за осъществяване на движещ се прототип на един избран модел от представените разработки.

Към този проект ще бъдат привлечени и други големи немски фирми като Брабус и и Медион, с които вече няколко години специалност Инженерен дизайн успешно сътрудничи с квалификации, дипломни проекти, конкурси и практики за дизайн. Това осмисля и перспективата за една бъдеща дългосрочна съвместна работа. Броя на магистрите, взели участие със свои разработки е 10, като повечето от тях са предложили по няколко варианта. Изработените модели са в мащаб 1/5", допълни проф. Драганов от Технически университет - София.

Работното наименование на проекта е „e-taxi Bulgaria” и се осъществява в сътрудничество с екипи на Mercedes.

Още новини