Начало Новини Актуално Автомобили на ток в България? Липсват стимули за тази индустрия

Автомобили на ток в България? Липсват стимули за тази индустрия

Актуално
електромобил

За скромните мащаби на българската икономика новината за бъдещо производство на електромобили звучи по-скоро като шега. Но интерес към производството на "зелени" автомобили у нас наистина има. Произведените коли обаче няма да са предназначени за местно потребление, а за износ - логично, предвид липсата на изградена инфраструктура в България.

Интересът към подобни превозни средства тепърва ще се засили паралелно с европейските изисквания за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Интерес към електромобили у нас очевидно има, след като "Хонда", "Тойота" и "Лексус" от известно време предлагат хибридни модели - на бензин и ток. Изцяло електрически коли обаче не е възможно да се предлагат... поне засега, тъй като държавата не е помислила за необходимата инфраструктура - мрежа от зареждащи устройства по пътищата. Тя е необходима толкова, колкото и бензиностанцията за обикновен бензинов автомобил.
До момента три компании са заявили интерес да произвеждат електромобили. Проектите ще се реализират в Стара Загора, Ловеч и Пловдив, но кога - не е ясно. Две от трите намерения все още са на ниво "преговори и уточнения с инвеститорите", пише вестник Пари.

България притежава опит в производството на електрокари и има богата производствена база, която би привлякла много инвеститори, смятат от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). От изграждането на такива заводи ще има безспорна полза за икономиката - ще се осигури работа за висококвалифицирани кадри, ще се развие бизнесът на местните поддоставчици. Ползите са претеглени, остава да се създадат благоприятни условия за запазване на инвеститорите. До момента такива само се обсъждат от правителството.

В икономическото министерство предстои да се създаде работна група, която да умува над конкретните промени, улесняващи навлизането на електромобилите в страната ни - като производство и продажби. "Трябва да се мисли в няколко направления - данъчни облекчения и стимули", каза за в. "Пари" Юлиян Николов, директор на дирекция "Икономическа политика". ЕС стимулира инвестициите, развитието и покупката на "зелени" автомобили чрез Европейската инициатива за "зелени" коли, чийто бюджет е на стойност 5 млрд. EUR. У нас подобни инициативи все още липсват.
За изграждането на инфраструктура за електромобилите у нас може да се ползват средства от европейски и национални фондове. Според Юлиян Николов пари от фонда за АЕЦ "Козлодуй" за енергийна ефективност може да се пренасочат към изграждането на инфраструктура у нас.
"Зелени"коли "насила" в сектора на услугите
Все още на ниво "идея" пред държавата стоят няколко възможности за осигуряване активното навлизане на "зелените" автомобили у нас. Един от тях е използването на регулативните инструменти на правителството, с които да наложи навлизането на електромобилите в определен тип услуги като таксиметровите или куриерските, или в градския транспорт. В даден момент, когато електромобилите станат конкурентни като цени, може да се наложи изискване таксиметровите компании да преминат изцяло към автомобили с електрически двигатели.
Използването на инструментите за обществени поръчки може да наложи тенденцията за навлизането на електрически транспортни средства в компаниите за сметоизвозване.

С въвеждането на данъчен кредит ще се стимулира купуването на "зелени" коли, категоричен е Иво Цачев от Българската асоциация на електрическите превозни средства. Според него такава е практиката в повечето страни, които искат да развиват този сектор. Електрическите автомобили са с около 60-70% по-скъпи от бензиновите или дизеловите, но ако се пресметнат разходите по издръжка, електрическите коли се оказват по-изгодни. Изминаването на 100 км струва около 2-3 лв. При бензиновите коли този пробег излиза до 20 лв. "Приспадането на ДДС ще направи и продажните цени по-сравними", смята Цачев.
Въпреки липсата на ясни правила, поставени от държавата по отношение на инвеститорите, следващата година при всички положения ще покаже дали България ще произведе първите електромобили. Дори и това да се случи, със сигурност произведените електромобили няма да се движат по българските пътища. Засега.

 

Със 60-70 процента по-скъпо излиза производството на електромобил от бензиновите или дизеловите коли. Но само 3 лева струва изминаването на 100 км с електрически автомобил

Като най-сигурен за реализиране е проектът на английския инвестиционен фонд "Куоръс венчър", който е насочен към производства, ориентирани към т.нар. "зелена философия". В началото на годината стана ясно, че фондът ще инвестира 100 млн. лв. в производството на четириместни и двуместни спортни автомобили в Стара Загора. Инвестицията ще се осъществи на няколко етапа, като след леките автомобили може да се премине към сглобяването на лекотоварни коли и автобуси за градския транспорт.
Производител ще е британската фирма Zero Carbon Technology, която разработва производството на електромобили от 7-8 години. В момента са произвели над 200 прототипа в Австрия и цената им е около 10 хил. паунда. Моделите, които ще се реализират у нас, са с работното име ZCV-4. Производителите твърдят, че готовите до момента прототипи са доказали, че с едно зареждане на акумулаторната батерия може да се изминат до 300 км, а максималната скорост, която може да достигнат, е до 120 километра в час. За изминати 100 километра разходът ще е 1.45 евро. Първоначалната амбиция по данни на икономическото министерство е в Стара Загора да се произвеждат около 5 хил. коли годишно.

 

Българо-китайски електромобили - засега само идея

Електромобили, произведени от българската компания "Литекс Моторс" в сътрудничество с китайската компания Great Wall, за съжаление все още е само идея. Още през 2011 г. се очаква да бъдат готови първите автомобили във вече съществуващия завод в Ловеч. Първите три модела автомобили там ще са пикал Wingle, джип Hover и модел от клас MPV. Прогнозите на инвеститорите е в Ловеч да бъдат произвеждани общо по 50 хил. броя автомобили годишно. Като евентуално бъдещо развитие на производството българо-китайското сътрудничество вижда и пускането на два модела, които да се движат на ток. "В момента не можем да дадем повече информация, тъй като сме на първия етап от основното производство, но производството на електромобили при всички положения няма да започне скоро", казаха за в. "Пари" от българската компания.

 

Завод за електрокари в Пловдив също с интерес. Българското предприятие "Балканкар Рекорд" ще проучва възможността за съвместна работа с руска компания

На етап "преговори" е идеята за производство на "зелени" автомобили от завода за мотокари и електрокари "Балканкар Рекорд" и руската компания "Компомаш". "Заинтересовани сме от производството на електромобили, защото това е направление, което ще се развива много в бъдеще", каза за в. "Пари" изпълнителният директор на "Балканкар Рекорд" Петър Петров. Изхождайки от близките технологии, по които се произвеждат електромобили и електрокари, едно подобно производство представлява интерес за "Балканкар". Все още обаче не са конкретизирани параметрите, при които българската компания би си сътрудничила с руската.

 

Данъчни облекчения в ЕС за горивна ефективност

  • Белгия - При покупка на електрически автомобили собствениците могат да приспаднат 30% от цената му от годишния си данък доход (не повече от 9000 EUR).
  • Кипър - Премия от 700 EUR получава всеки, купил кола на ток (максимум по 7 такива автомобила на човек или компания).
  • Чехия- Електрически, хибридни или автомобили на алтернативно гориво са напълно освободени от плащане на пътен данък.
  • Румъния - Електрическите и хибридните автомобили са освободени от специалния данък "Замърсяване", който се плаща при регистрация.
  • Великобритания - Електромобилите са освободени от годишния пътен данък. От 2011 г. се заделят 230 млн. GBP за стимулиране на такава покупка. Отстъпка от 25% от цената ще получи всеки купувач на такава кола.

Още новини