Начало Новини Актуално Автобусни превози - Стара Загора спира да вози пътници заради конфликт с общината

Автобусни превози - Стара Загора спира да вози пътници заради конфликт с общината

Актуално

Автобусни превози - Стара Загора пътници конфликт община

Възможността основната превозваческа фирма в Стара Загора - Автобусни превози - Стара Загора, да преустанови изпълнението на задълженията си е напълно възможна от сутринта на 23 май 2012 г. Това съобщи управителят на дружеството Ангел Делчев. Спирането е напълно реално и е следствие от предупредително писмо от ръководството на общината заради неизпълнени задължения.

Късно следобяд на 22 май управителят на Автобусни превози Ангел Делчев обяви пред Икономически портал на регион Стара Загора, че е променил решението си и автобусите ще излязат на 23 май, сряда, по график, за да изпълнят задълженията си по договора с общината.

Ангел Делчев

Автобусни превози - Стара Загора има 10-годишен договор с Община Стара Загора от 2009 г.

След проверка, направена от Община Стара Загора, през февруари 2012 г. е констатирано, че Автобусни превози не изпълнява заложени в договора курсове по градски и общински линии. Затова налага санкции и глоби в общ размер от 89,6 хил. лева. Изпратено до ръководството на Автобусни превози писмо го информира, че ако до 23-и май сумата не бъде платена, договорът с фирмата се прекратява.

Ние няма да платим тази сума, защото според нас не я дължим, обясни управителят на дружеството Ангел Делчев. Санкцията е за две градски линии - от Автогара - Стара Загора до сградата на НАП и от Тракийски университет до базата на фирма Фермер 2000, а също и за спрени междуградски курсове, сред които има такива до Гурково и Казанлък. Тези линии и курсове са нерентабилни, транспортната схема на града е нещо променливо и промяна е направена също през 2009 г., след подписване на договора с общината. Превозваческата фирма има писмо, подписано от тогавашния зам.-кмет Белчо Белчев, при управлението на кмета Светлин Танчев. С него се дава съгласие Автобусни превози да не обслужва конкретно посочени линии и междуградски курсове. Фирмата приема това като официално основание да не ги изпълнява. Нещо повече: тези курсове не се изпълняват от 2001 г., заяви г-н Делчев. Ние искаме да продължим да работим, по начина по който правим това от подписването на договора си, заяви управителят на Автобусни превози - Стара Загора.

През февруари 2012 г. обаче административното ръководство на Община Стара Загора оспорва, след направената проверка, указанието за необслужване на договорените маршрути и поиска възобновяването им.

Ангел Делчев автобусни превози

Ние не изпълнихме това искане. Обяснихме нашите аргументи с писмо до общината и чакаме днес или утре промяна на тяхната позиция. Ако такава няма, дружеството ще спази нареждането и автобусите ни наистина няма да излязат на 23 май, заяви Ангел Делчев.

Проблемът е напълно измислен и вероятно кметът Живко Тодоров е подведен. Войната с основния превозвач на пътници в Стара Загора е безсмислена, заяви юристът Александър Желязков, който е и общински съветник. Според него заради конфликта и ако се стигне до спиране на превоза ще страдат гражданите, общината ще загуби доверие, а фирмата - много пари. Вероятно има трета страна, която може да спечели, обобщи Желязков.

За лични конфликти при спора загатна и управителят на Автобусни превози - Стара Загора Ангел Делчев. Такъв имало между ръководството на Община Стара Загора и кмета на община Гълъбово Николай Тонев. Тонев е консултант на дружеството, но днес предпочете да не изразява мнението си, уточни Ангел Делчев.

Делчев не потвърди и не отрече, че интереси от евентуална промяна има и общинският съветник на Стара Загора Тихомир Томов, който е бивш управител на Автобусни превози. Делчев е притеснен обаче от активното търсене на шофьори и кондуктори от страна на друга превозваческа фирма - Юнион - Ивкони.

В договорът между Автобусни превози - Стара Загора и Община Стара Загора има клаузи за едностранно прекратяване. Това може да стане при отнемане на лиценза на превозвача или ако се констатира системно неизпълнение на договорените ангажименти. Такива основания липсват, коментира Александър Желязков. Констатирано е неизпълнение на превози в размер на 700 км, но това е по-малко от разстоянието, което автобусите на фирмата изминават само в града за един ден. Нормално е ако общината има претенции за пари, да заведе дело и да го спечели в съда, но няма правни основания за прекратяване на договора, коментира юристът.
Базата на Автобусни превози - Стара Загора е разположена на площ от 48 декара. В предприятието работят 290 души - предимно шофьори, кондуктури, диспечери и механици. Работи се на две смени, като първите автобуси тръгват в 5 часа сутринта и возят до полунощ. Обслужват се 33 градски линии и 30 междуселищни. За един месец машините на Автобусни превози - Стара Загора правят над 900 курса и изминават 265 хил. км само в рамките на града, обясни управителят Ангел Делчев.

Той е убеден, че ако ръководството на общината не промени позицията си, добро решение за пътуващите не може да се намери в рамките на дни.

 

Още новини