Начало Новини Актуално Автобусни превози – Стара Загора дължи над 2 милиона лева неустойки

Автобусни превози – Стара Загора дължи над 2 милиона лева неустойки

Актуално
Автобусни превози

Евро бус - фирмата, която стана собственик Автобусни превози – Стара Загора, след приватизацията на общинското дружество през 2007 г., дължи 2 164 060 лева на Oбщина Стара Загора. Парите са натрупани през последните три години. Те са дължими за неизпълнени инвестиционни задължения по приватизационния договор. Констатацията е направена след проверката на комисия от Общинската агенция за приватизация. Тя е извършила контрола по задълженията на Евро бус до края на 2009 година.

Размерът на неустойките пък представлява 50% от неизпълнените инвестиционни задължения в размер на над 4.3 млн.лв. за закупуване на нови автобуси и рампи за трудно подвижни хора, пише вестник Старозагорски новини.
Докладът от проверката е готов още в началото на септември, но няма да бъде разгледан на предстоящата в края на месеца редовна сесия на Общинския съвет. Според председателя на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация Румяна Присадашка, причините за това са две. По време на проверката собствениците на "Автобусни превози" не са представили няколко основни документа, свързани с регистрацията на новозакупените автобуси, както и дали те отговарят на екоизискванията "Евро 2" и "Евро 3". Даден е срок документите да бъдат представени до началото на октомври. Втората причина е, че ресорният зам.-кмет Белчо Белчев е в отпуск до 2 октомври, а при него било депозирано ново предложение на превозвача. Присадашка обаче не го била виждала и затова в Надзорния съвет решили за изчакат Белчев, да видят за какво става дума и да преценят как да реагират.
Припомняме, че в началото на тази година от "Автобусни превози" поискаха петгодишните им инвестиционни задължения да бъдат разсрочени до 2014 г. Мотивът за това беше световната икономическа криза. Искането влезе като точка в дневния ред на сесията на ОбС през май, но в последния момент беше оттеглено за доуточняване на някои подробности. Още тогава Присадашка заяви, че не го приема, тъй като кризата започна през 2009-а, а приватизаторите не са направили залегналите в договора инвестиции нито на 2007-ма, нито за 2008-ма година. Вчера тя беше още по-категорична. "Заявявала съм го и пред Надзорния съвет, ще го кажа и сега - не съм склонна на никакви преференции, тъй като дружеството беше продадено на ликвидационната си стойност, т.е. буквално подарено за 11 милиона лева. Само земята тогава струваше близо 10 милиона."

Още новини