Начало Новини Актуално Австрийски коледен базар гостува в Стара Загора

Австрийски коледен базар гостува в Стара Загора

Актуално

визуален театър

Богата Коледно-новогодишна програма и невероятна празнична атмосфера подготвя Община Стара Загора. За първи път тази година на алеята между сградата на Общината и парк Пети октомври старозагорци ще могат да се насладят на магията на австрийския коледен базар, който е съвместна инициатива на Австрийското посолство у нас и Община Стара Загора.

Той ще бъде открит на 6 декември в 17,30 часа от Н.Пр. Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

До 1 януари 2013 г. на това място ще се разнася аромат на коледни австрийски специалитети, сред които известният щрудел с орехи и плодове, традиционни дребни сладки, вурстчета и наденички, примесени с дъха на емблематичното пламтящо вино глювайн, особено подходящо за студените зимни дни. В 14 дървени къщички ще се продават сладки изкушения, ръчно рисувани стъклени топки, грънчарски изделия, топли напитки и др., съобщиха от пресцентъра на Общината

На 6 декември - Никулден, в 18,00 часа на площада пред Общината старозагорци ще посрещнат Дядо Коледа и неговата свита, ще наблюдават запалването на светлините на коледната елха, обновената украса на града и празничните илюминации. Впечатляващо шествие в два лъча, ще подгрее коледното настроение в Стара Загора. Визуален театър със светлинни костюми, в съчетание с ритъма и изпълненията на група Вакали, в допълнение с атрактивни звукови и светлинни ефекти, ще предшестват идването на Дядо Коледа и неговата свита. Двата лъча ще се придвижват по централната улица Цар Симеон Велики и през парк Пети октомври, за да се съберат в 18,00 часа пред елхата на площада пред Общината. Част от празничния спектакъл ще бъдат още Детски народен хор Жарава и Детска вокална група Усмивки.

На празничния Никулден, на главната улица пред общината, от 16,30 часа ще се изявява известният кулинар и ТВ водещ Ути Бъчваров, който ще готви шаран плакия и вкусна рибена чорба по стари подбрани рецепти! Над 1 000 порции ще бъдат раздадени в късните следобедни часове на празничния ден. Толкова събира най-големият тиган в България, който е направен от челото на локомотив произведен през 1907 г.

От 6 декември до края на месеца на площада пред Общината ще бъде разположена открита сцена за изява на талантливи деца, танцови състави, индивидуални изпълнители и др.

Новогодишната нощ в Стара Загора ще посрещнем на площада от 23,30 часа с изпълненията на Нели Петкова, която бе част от Ку-ку бенд и Шоуто на Слави.

Още новини