Начало Новини Актуално Австрийски фирми са инвестирали в България над 4,5 млрд. евро

Австрийски фирми са инвестирали в България над 4,5 млрд. евро

Актуално

австрийски фирми инвестиции 4,5 млрд. евроВисока оценка за сътрудничеството между австрийския бизнес и българската държава даде днес председателят на Съюза на индустриалците в Австрия Георг Капш на среща с министър-председателя Бойко Борисов във Виена. В разговорите участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Българският премиер пристигна на работно посещение в страната по покана на министър-председателя на федералната провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, съобщиха от правителствената пресслужба.

От наша гледна точка България има прекрасно бъдеще дори и заради това, че има толкова нисък външен дълг, за какъвто европейските държави могат само да мечтаят, заяви Георг Капш по време на срещата. Той посочи, че именно добрите условия за правене на бизнес в страната ни са привлекли тук над 400 австрийски фирми във всички сфери на икономиката, които са направили инвестиции за над 4,5 млрд. евро. По този показател Австрия е вторият икономически партньор на България след Холандия.

Министър-председателят изрази мнение, че австрийските компании у нас са едни от най-сериозните и създават много работни места. Той коментира, че отношенията са толкова добри, защото България работи по високите критерии на европейските страни и в същото време има най-нисък бюджетен дефицит, най-нисък външен дълг и най-ниските данъци. Премиерът подчерта, че със средствата от европейските фондове у нас се строи инфраструктура, която присъединява Европа към другите континенти и по този начин парите, които България взема през еврофондовете от австрийците, отиват в инфраструктура у нас, която обслужва и австрийците.

Капш потвърди, че строителството на пътища, което е приоритет за правителството на премиера Борисов, помага на австрийските компании не само в България, но и в съседните държави – Турция, Гърция и Румъния, като осигурява свързаност и по-удобен и евтин транспорт, и ще спомогне за привличането на още чужди инвестиции.

Още новини