Начало Новини Актуално AVON дари на Онкологичния център в Стара Загора ехограф за образна диагностика

AVON дари на Онкологичния център в Стара Загора ехограф за образна диагностика

Актуално

AVON Онкологичен център Стара Загора ехограф Комплексният онкологичен център в Стара Загора получи ехограф за образна диагностика. Дарението е закупено със средства от кампанията срещу рак на гърдата От любов към живота на AVON и се осъществява с подкрепата на Български фонд за жените.

С предоставената от AVON медицинска апаратура превенцията на най-коварната женска болест ще бъде по-достъпна за жените от Стара Загора и региона, съобщиха инициаторите на кампанията.

През 2012 г. само в региона на Стара Загора и Сливен регистрираните нови случаи на рак на гърдата са 271. Най много от тях (217) са жени над 50-годишна възраст. По данни от миналата година, общият брой регистрирани болни от рак на млечната жлеза, които се водят на диспансерно наблюдение в региона, е 3 189 жени.

Ракът на гърдата в 100% лечим, когато е открит навреме. По данни на Националния раков регистър за 2010 година в България на всеки 100 хил. жени се разболяват 94, докато в световен мащаб  заболеваемостта е два пъти по-ниска. Ето защо с дарението на ехографа се надявам, че ще напомним на българската жена за важността на профилактиката и в крайна сметка ще спасим нашите майки, сестри и дъщери от коварната болест, каза Люба Василева, специалист PR и реклама на AVON България, Албания, Македония.

Благодарим на AVON за дарената апаратура. Надяваме чрез осигуряването на съвременна и по-достъпна профилактика да намалим процента на заболеваемост в Стара Загора и региона, допълни д-р Иван Йонков, ръководител отделение Образна диагностика.

Дарението на ехографа на Комплексен онкологичен център – Стара Загора е петото по ред от общо седем дарения, които AVON осъществява в партньорство с Български фонд за жените от началото на 2013 г. насам. Онкологичните центрове в Русе, Плевен, Шумен и Пловдив вече провеждат прегледи с дарената от От любов към живота апаратура. Предстоят дарения на ехографи във Варна и Бургас.

Като част от кампанията От любов към живота през втората половина на годината AVON ще предостави и безплатни профилактични прегледи за жени в неравностойно положение на възраст между 30 и 50 години. Така Компанията за жени AVON цели да стимулира жените да провеждат редовна годишна профилактика срещу рак на гърдата.

Средствата за предоставяне на медицинска техника и профилактични прегледи се набират в рамките на благотворителната кампания чрез продажба на продукти от специалната розова благотворителна серия на AVON. В края на 2012 г. От любов беше отличена от Български дарителски форум като Най-прозрачна дарителска програма с домакинството на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Медийни партньори на кампанията в Стара Загора са Телевизия Стара Загора, в. Старозагорски новини и новинарски сайт stznews.bg.

За кампанията на AVON срещу рака на гърдата в България:

Благодарение на последователните усилия на АVON информираността по темата и достъпната профилактика и диагностика на рака на гърдата непрестанно нарастват. За 11 години в рамките на кампанията От любов към живота освен дарените 1 300 000 лв. са осъществени над 23 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна. С дарените от AVON средства е закупена апаратура за превенция на рака на гърдата, сред която мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за 7 болници в страната. Усилията на кампанията са насочени изцяло в посока профилактика на българката, защото ракът на гърдата е 100 % лечим, ако бъде открит навреме. Броят на заболелите у нас е над 46 000, а всяка година регистърът бива допълнен с 3 800 нови случая. Близо една пета (18%) от всички починали от рак жени у нас са от рак на гърдата – цифра, която не може да бъде пренебрегната, защото, открит навреме, ракът на гърдата е напълно лечим.

Стара Загора

Още новини