Начало Новини Актуално Атрактивен Винен фестивал на розето в Казанлък

Атрактивен Винен фестивал на розето в Казанлък

Актуално

За втори пореден път Казанлък ще бъде домакин на Фестивал на виното розе. Проявата е част от амбициозния календар на тазгодишния фестивал на розата в града, който ще продължи от 19 май до 25 юни. Виненият фестивал е планиран за втората седмица на юни, в периода от 8 до 10 юни включително.

Амбицията на фестивала, стартирал през миналата година, по идея на Анна Дундакова, е да представя ежегодно най-новите вина на България.

В тазгодишното второ издание ще се представят 25 големи винопроизводителни компании от страната, като за първи път по време на Празника на розата в Казанлък гостите и гражданите на града ще могат да опитат от изключителната винена реколта 2011 година и да открият вкуса на биовината и винените продукти.
Вината, участващи в конкурсната част на фестивала, ще се оценяват от престижно жури от българската асоциация на професионалните сомелиери, начело с нейния председател Михаил Марковски.
Като съпътстващи прояви на Винения фестивал на розето ще са поредица от арт-експозиции, дело на местни автори. Сред тях ще са ухаещите рисунки с вино и етерични масла на художника Росен Дончев, рисуване върху стъкло и коприна, техника, която демонстрира Ваня Запрянова, изработване на рози от хартия и плат от Красимира Бъчварова и Нафизе Куюмджиева, и други. Специален акцент по време на фестивала на розето ще са изложбите Рози и слънца и Картини с рози, както и впечатляващият HABANOS-ритуал в местен бар, по време на който ще се демонстрира изключително атрактивната техника за свиване на кубински пури. За пълното удоволствие на присъстващите, ароматът от пурите ще бъде съчетан и с марков отлежал малц. Организатори на HABANOS-ритуала са Абсолют ООД, с помощта на Калиман Карибе.
По време на Винения фестивал посетителите на изложението ще имат възможност за безплатна дегустация на всички предлагани на феста винени марки.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини