Начало Новини Актуално Ате Пласт ООД показа качество и нови продукти на Пловдивския панаир

Ате Пласт ООД показа качество и нови продукти на Пловдивския панаир

Актуално

Присъствието ни на панаира е преди всичко жест към нашите клиенти, към колегите ни от бранша и доставчиците, казва Мария Жекова. Искаме да им покажем, че сме до тях, че се развиваме добре и се стремим да запазим водещата си позиция в бранша, въпреки икономическата криза. Участвахме в Пловдивския панаир с традиционните, произвеждани от нас продукти и с надеждата, че може би ще привлечем нови клиенти и ще сложим началото на нови, добри партньорства в бъдеще, допълва тя.

На щанда на Ате Пласт ООД в Пловдивския технически панаир бяха изложени опаковки за индустриални цели - както транспортни опаковки под формата на термосвиваемо фолио, калъфи, салфетки за опаковка на палети, различни видове чували, така и опаковки за хранителни продукти. Фирмата е специализирана в производството на фолиа и продукти от полиетилен ниска плътност, високо налягане
(LDPE) и висока плътност, ниско налягане (HDPE). Производствената гама започва от 10 см и стига до 12 м широчина, покривайки нуждите както на селскостопанския сектор, така и на промишлеността и строителството. Около 30-35% от продукцията на Ате Пласт остава в България, а по-голямото количество е износ за Германия, Дания, Холандия и Белгия.
Работим постоянно за подобряване на качеството на нашите продукти. Доказателство за успеха ни са непрекъснато разширяващите се външни пазари, казва Теодора Жекова, на която се дължат успехите на Ате Пласт на чуждестранните пазари. Хубаво е в бъдеще организаторите на Международния пловдивски панаир да помислят за възможността той да бъде по-профилиран, това ще даде добри възможности на производителите, допълва Теодора Жекова.

Ново производство
През следващите две години Ате Пласт ще инвестира над 8 млн. евро в ново производство за каст по-липропиленови фолиа. Те се използват за опаковки в шивашката, цветарската индустрия, в хранително-вкусовата промишленост. Крайната цел на производството е по-здрава, по-качествена и прозрачна опаковка. За целта собствениците са подписали договор за Pre-Engeneering със световно известната фирма Bruckner - Германия. Започва проучване и проектиране на трислойна инсталация с годишен капацитет от 11 000 т.
Новата инсталация ще струва около 4 млн. евро и ще бъде монтирана в съвсем нова сграда с площ от 5000 кв.м. Вярваме, че тази инвестиция ще изведе нашата фирма на челна позиция сред производителите на опаковки в България, казва собственичката на Ате Пласт Мария Жекова.
През 2008 г. фирмата инвестира 2 млн. евро в закупуване на нова трислойна екструдерна линия за производство на фолио. С тази нова придобивка произвежданите от Ате Пласт фолио станаха още по-прозрачни, по-еластични, с по-голяма якост на опън.

Кризата
Независимо от лидерските си позиции на пазара Ате Пласт ООД също чувства икономическата криза. Кризата при нас се изразява най-вече в намаляване количествата на поръчките, казват собствениците на фирмата. Клиенти, които са поръчвали по 5 т опаковки, вече ограничават исканото количество до 1 т.
Опитваме се да компенсираме този спад с привличане на нови клиенти, казва Мария Жекова. Най-големият отлив идва от строителния бранш, както и в медицинския сектор. Друг проблем за бизнеса по време на криза е неконтролируемото увеличение на лихвите при теглене на кредит. В чужбина ние сме рамо до рамо на пазара заедно с местните производители, които ползват кредити с лихва едва от 4%, докато ние плащаме по 10 - 12% лихва. Това поставя българският бизнес в неравностойно положение, казва Мария Жекова.
Независимо от трудните икономически условия собствениците на фирмата са инвестирали около 200 000 евро в нова софтуерна система, която ще им помогне във всеки един момент да имат ясна представа за това какво става във фирмата и да вземат съответните мерки. 

Материалът е публикуван , на 6 ноември 2009 г. в приложението Клуб Предприемач на вестник Пари

Още новини