Начало Новини Актуално Атанас Пеканов: Индустриалната политика се завърна в Европа, това е възможност за реиндустрилизация на България

Атанас Пеканов: Индустриалната политика се завърна в Европа, това е възможност за реиндустрилизация на България

Актуално

След като дълги години беше отричана като вредна намеса в пазарните процеси, индустриалната политика се завърна на преден план като ключова тема в развитите страни. Това е голяма възможност за реиндустриализация в Източна Европа и България, но това трябва да се случи на база на високо образование и традиции в редица науки.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на "Форум за прогресивни леви решения", организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

В своето изказване Пеканов обърна внимание на промяната в разбирането ни за света и водещите икономически политики в последните 10 години, която според него е била сериозна. Днес доминиращият консенсус, наложен от прогресивните сили е, че трябва да градим такива политики, които да бъдат насочени към хората и да гарантират, че кризите ще се преодоляват по-бързо, а ползите на икономическия растеж и икономическата интеграция няма да бъдат присвоени само от някои части от обществото, а ще бъдат разпределени справедливо, посочи вицепремиерът.

"Прогресивните решения означават да градим, да строим - образованието на бъдещето, инфраструктурата на бъдещето, енергийните системи на бъдещето. Да гарантираме производства и индустрии със стабилни, добре платени работни места", подчерта той.

Според Пеканов в днешната променена геополитическа ситуация, това ще се случва и с новата индустриална политика.

Снимка: БТВ

Още новини