Начало Новини Актуално Астрономи от Стара Загора регистрираха повишена слънчева активност (видео)

Астрономи от Стара Загора регистрираха повишена слънчева активност (видео)

Актуално
мобилна работа

Мощно слънчево избухване от най-висок клас регистрираха преди дни астрономите от народната обсерватория Юрий Гагарин - Стара Загора. Освободило се е голямо количество енергия в целия електромагнитен диапазон с отделяне на тонове слънчева маса. Преди ден в резултат на това на Земята се е разразила и геомагнитна буря.

Учените регистрираха високата активност на Слънцето чрез единствения по рода си монитор в България, който е предоставен в рамките на международен проект.

Не само това беше най-мощното избухване. Сега сме в период на повишаваща се слънчева активност и имаме една много силно развита група слънчеви петна. Така, че се очаква през следващите дни от тези групи петна да има подобни избухвания, съобщи Надя Кискинова, астроном в Народната астрономическа обсерватория Юрий Гагарин - Стара Загора

Необходимостта от прогнози за състоянието на Слънцето е безспорна. Животът ни е изцяло подвластен на употребата на електроенергия, комуникациите ни зависят от състоянието на спътниците, които са извън земната атмосфера.

Хората, които са на постоянна работа в Международната космическа станция, също трябва да вземат мерки, когато се повиши фонът в резултат, примерно на слънчеви избухвания. Пътниците в самолетите също трябва да бъдат предупреждавани за такива състояния, които могат да увредят тяхното здраве. Да не говорим за хронично болните, които са предразположени към инсулти, към инфаркти, обясни още Надя Кискинова.

Връзката между слънчевите избухвания и здравето на хората е въпрос, който години наред ще се изяснява, защото е многофакторен, но предварителната информация за повишената слънчева активност ще повиши знанието на хората и ще внесе успокоение.

 

 

Още новини