Начало Новини Актуално Асоциацията на рециклиращата индустрия иска законодателни промени

Асоциацията на рециклиращата индустрия иска законодателни промени

Актуално

рециклираща индустрия законодателни промениИскаме законодателни промени, тъй като Законът за управление на отпадъци (ЗУО) е насочен срещу легалните фирми и въвежда единствено санкции и рестрикции за тях, а нелегалните продължават да работят без проблем, заяви Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ).

Промените са необходими, тъй като бизнесът с черни и цветни метали е единственият бранш с банкови гаранции, за да работи; единственият бранш с толкова високи санкции при първо нарушение и в който нелегалният бизнес е около 30% от всички фирми в бранша. Явор Божанков, заместник-председател на АРИ, допълни, че рестрикциите в ЗУО са довели до увеличение на нелегалния бизнес и затваряне на легални фирми, поради очакванията за административен произвол и налагане на огромни санкции за маловажни нарушения, само заради възможността да се усвоят банкови гаранции.

По данни на двете браншови организации, до момента в банките са блокирани над 15 млн. лева само от фирми, търгуващи с черни и цветни метали, отделно 17 млн. лeва са от оползотворяващи организации. Над 300 000 лева са таксите за обезпечаване на банковите гаранции, платени само от фирмите. Банковите гаранции могат да бъдат загубени и при най-малкото нарушение и отнемане на разрешителното, коментира още Иво Георгиев и допълни, че фирмите, трябва да получат подкрепа от държавата, за да продължат да работят. Двете браншови организации предлагат да бъдат направени промени в ЗУО, свързани с намаляване на санкциите при първо нарушение; формулиране на ясни изисквания към фирмите; въвеждане на финансови стимули (освобождаване от данък печалба за следващата финансова година, на фирмите платили банкова гаранция, осигуряване на възможност за финансиране на фирмите по оперативна програма Конкурентоспособност и др.; данъчни облекчения за инвестиции в средства, съоръжения и инсталации за събиране, транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на отпадъци и др.); промени в НК, за да се ограничи броят на нелегалните фирми и намалят кражбите.

Нашият бизнес е най-рестриктивно регулираният не само в България, но и в цяла Европа, заяви Борислав Малинов, председател на БАР на пресконференцията, днес. От 14 януари 2013 година всички фирми, работещи в сферата на рециклиращата индустрия ще трябва да платят банкова гаранция на стойност 25 000 лева и по 5000 лева за всяка площадка. Освен това именно те ще бъдат санкционирани за първо нарушение с глоба от 30 000 до 100 000 лева. При второ провинение освен, че ще ти вземат разрешителното за дейността ще загубиш и банковата гаранция, и няма да можеш да получиш ново разрешение една година след това. Именно тези рестрикции ще доведат до увеличение на сивия сектор, който не е подложен на същите глоби и наказания, както законно заетите в него.

Асоциация на рециклиращата индустрия (АРИ) предишно наименование: Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране) беше учредена на 10 юни 2011 г. в Пловдив. АРИ обединява и представлява над 130 малки, средни и големи фирми, работещи в областта на рециклиращата индустрия в България. Основната цел на сдружението е подкрепа и приложение на добри европейски и световни практики в България, насърчаващи рециклирането и повторното оползотворяване на отпадъци с цел опазване и съхранение на околната среда.

Още новини