Начало Новини Актуално Асоциацията на индустриалния капитал призовава към национално отговорно поведение

Асоциацията на индустриалния капитал призовава към национално отговорно поведение

Актуално

асоциация индустриален капитал отговорно поведениеУправителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България разпространи своята позиция относно ситуацията в страната след оставката на правителството. Икономически портал на регион Стара Загора публикува текста без редакторска намеса.

През последната седмица с нарастваща тревога наблюдаваме ескалацията на социално напрежение сред широки обществени слоеве, логично довело до политическа криза. Междувременно уличните протести продължават, отчетливо е усещането за несигурност, недоверие, липса на приемливи алтернативи и решения. Всичко това представлява значителен риск за нормалното функциониране на икономическите субекти в страната при задълбочаваща се рецесия в еврозоната. Ето защо, като национално представителна работодателска организация в България, се обръщаме към политическите сили, към гражданските сдружения и инициативи, към функциониращите държавни структури с призив за национално отговорно поведение, енергични и прагматични действия за бързо внасяне на спокойствие, предсказуемост и ред в държавното управление.

Вероятно ще бъдат издигнати популистки обещания, трудно ще бъдат избегнати откровено политически лозунги и икономически неадекватни възгледи – на практика вече сме и в парламентарна криза, следователно ще доминират предизборни настроения.

В същото време една голяма част от обществото ни, като активен участник в икономическия живот на страната, ще продължава да се труди и с личния принос на всеки да дава своето в националния брутен вътрешен продукт.

Именно със загрижеността за икономическото благополучие на обществото искаме да подчертаем няколко основни тези от ключово значение за стабилността ни като държава:

  • Категорично недопускане на всякакви опити за преразглеждане на механизма на валутен борд – както по отношение ниво на обменен курс, така и като времеви ограничения, смекчаване на условия и т.н.
  • Финансова стабилност и предвидимост, чрез придържане към приетите нива на бюджетен дефицит при разумна финансова дисциплина и изпълнение на закона за Държавния бюджет.
  • Недопускане на преустановяване или забавяне на работата на държавната и местните администрации, вкл. запазване на установените графици и темп на работа по инфраструктурните проекти, както и програмите с европейско финансиране.
  • Продължаване на подготовката на България за успешна работа с фондовете на ЕС за периода 2014–2020 г. – както по отношение на приемане на необходимото законодателство, така и по отношение на подготовката на Договора за партньорство, в тесен диалог със социалните партньори.

Заявяваме готовност да подкрепим всички усилия, насочени към градивност, към диалогичност и конструктивност, в духа на гореизложеното, се казва още в съобщението.

Още новини