Начало Новини Актуално Асоциация зове пенсионери на митинг

Асоциация зове пенсионери на митинг

Актуално

На социален митинг кани всички хора от третата възраст от Стара Загора "Българска асоциация на пенсионерите - обединени, обяви в Стара Загора секретарят на националното ръководство Иван Чапразов. Митингът ще се състои на 13 април от 11:00 часа в парк "Александър Стамболийски" (парк Алана).

Седем искания към правителството на РБългария ще отправят на митинга старозагорските пенсионери. Сред тях са възстановяването на отменената преференциална потребителска такса за личните лекари и изпълнение на обещаното преди парламентарните избори увеличение с 5 на сто на вдовишките пенсии. В подкрепа на думите си Иван Чапразов подчерта, че в съседна Македония вдовецът или вдовицата получава до 70 на сто от пенсията на починалия си съпруг.
Друго искане на хората от третата възраст е размразяването на член 100 от Кодекса за социално осигуряване, който касае осъвременяване на пенсиите с растежа на осигурителния доход и с растежа на потребителските цени от 1 януари всяка година. Пенсионерите искат и ползване на парите от "Сребърния фонд", и то не от 2025 година, а сега. Те настояват и за увеличаване на индивидуалния коефициент на пенсиониралите се преди 2000 година. Според тях той трябвало да достигне 1.5 на сто, пише вестник Старозагорски новини.
От асоциацията настояват още техни представители да бъдат включени в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, както и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още новини