Начало Новини Актуално Асоциация Активни потребители настоява за ясни и съпоставими банкови такси

Асоциация Активни потребители настоява за ясни и съпоставими банкови такси

Актуално

Стара ЗагораАсоциация Активни потребители се обявява за повече прозрачност, яснота и съпоставимост на банковите такси. Организацията подкрепя действията, които Европейската комисия и Европейската потребителска организация BEUC предприеха в тази посока.

През август 2010 година Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и услугите, изпрати писмо до председателя на Комитета на европейската банкова индустрия (EBIC) Герхард Хофман. Чрез него Европейската комисия възлага на EBIC незабавно да открие и приложи решения, които да гарантират правилно разбиране и съпоставимост на банковите такси в целия Европейски съюз. Тази есен Европейската комисия ще организира среща, с която да даде старт на процеса, съобщиха от Асоциацията.
Проблемът с неясните банкови такси е приоритетен и за Европейската потребителска организация BEUC, в която членува Активни потребители. Потребителските сдружения ще вземат активно участие в процеса по привеждане на банковите такси в разбираем и съпоставим вид. Исканията от писмото на Барние се основават на изводите от работния документ Последващи действия в областта на финансовите услуги на дребно, публикуван през септември 2009 година. В доклада се констатира, че банковите такси в Европа често са непрозрачни и трудни за разбиране. В рамките на инициативата трябва да се постигнат три основни цели:
1. Яснота и по-лесно разбиране на използваната терминология.
2. Подобряване на съпоставимостта на банкови такси.
3. По-прозрачна, налична и достъпна за потребителите информация за банковите такси.
Банковите такси в България също са неясни и непредсказуеми. Те се променят често без знанието на потребителите. Има и такси, които са неоправдано високи – например комисионите, които банките удържат при плащане на такси, данъци и задължения на граждани към държавата. В момента хората, които искат да си извадят задграничен паспорт чрез експресна поръчка, трябва да платят на банката, която обслужва МВР, 20 лева такса, за да преведат 200 лв.

Още новини