Начало Новини Актуално Асоциация Активни потребители: Как да пазаруваме сигурно по интернет?

Асоциация Активни потребители: Как да пазаруваме сигурно по интернет?

Актуално

Стара ЗагораПри дистанционна продажба потребителят има право да върне стоката до 7 работни дни от доставката и да получи парите си обратно. Все повече хора в България пазаруват по интернет, но Асоциация Активни потребители предупреждава, че с това нарастват и рисковете потребителят да стане жертва на измами и злоупотреби с кредитни карти, да попадне на некачествени стоки, на недобросъвестни търговци и правата му да бъдат нарушени.

Най-уязвими са хората без опит, които тепърва навлизат в глобалната мрежа. Хиляди фалшиви интернет страници се появяват по света за кратко, за да направят бързи пари и да изчезнат. Това, че сайтът изглежда добре, не означава, че компанията е законна.
За да се предпази от злоупотреби при покупки онлайн, човек трябва да се увери в надеждността на сайта, от който пазарува. Има няколко начина да се провери дали страницата гарантира за сигурността, или не.
Адресите на сайтовете със сигурни начини за плащане започват винаги с https://, вместо със стандартното http://. Това гарантира, че данните, които се попълват онлайн, ще останат недостъпни за трети страни. Друго обозначение, по което се познава, че има защита срещу спекулации, е емблема с катинар в долното поле на браузъра.
При пазаруване онлайн винаги има риск потребителят да хареса снимките и описанието на стоката в интернет, но да се разочарова, когато му я доставят и я изпробва на живо. В такъв случай Активни потребители ви съветва да се възползвате от правото, което ви дава Законът за защита на потребителите, да върнате продукта в рамките на 7 работни дни от доставката и да си получите парите обратно. Не е необходимо да давате обяснения защо сте си променили решението. Важно е да запазите документа, удостоверяващ връщането на стоката. Затова използвайте препоръчана поща с обратна разписка. Трябва да получите парите си не по-късно от 30 дни.

Същото право потребителят има при всяка друга дистанционна продажба – например по телефона или чрез телевизионна програма. Изключение правят следните стоки: храни, напитки или кетъринг, самолетни билети, продукти от непрофесионален продавач (напр. страници с търгове като ebay или aukro), финансови услуги, за които важат други специфични правила, договори за покупка или продажба на недвижими имоти.
Периодът, през който имате право да размислите, може да варира от 7 до 15 дни в различните държави на ЕС. Никъде обаче той не може да е по-кратък от 7 работни дни. Когато купувате по интернет или чрез телевизия, проверете и датата на доставката. Тя не може да се забави повече от 30 дни.

Съвети от „Активни потребители” за пазаруването онлайн:
• Дистанционната продажба на лекарства, хомеопатични продукти, хранителни добавки и други медицински продукти е строго забранена. Не ги купувайте по интернет.
• Когато купувате по интернет, имате и правата, както когато купувате на място - като например две години законова гаранция.
• Седемдневният период за анулиране на покупката започва да тече от датата на доставка, а не от тази на плащането.
• Ако на интернет страницата информацията за търговеца не е ясна или липсват данни за контакт с него, не купувайте оттам.
• Преди да купите, проверете дали има допълнителни разходи като например такса за плащане с кредитна карта.
• Винаги запазвайте или разпечатвайте копие от заявлението и потвърждението за покупка, общите условия за продажба и описанието на това, което купувате.
• Не потвърждавайте поръчката, преди да сте сигурни колко ще ви струва всичко.
• Не давайте кредитна карта на деца. Те лесно могат да бъдат подведени и да купят нежелани стоки.
• Винаги сравнявайте цените с други онлайн или обикновени магазини.

Още новини