Начало Новини Актуално askem – шоколадовото яйце, направено от маркетинг и интернет (видео)

askem – шоколадовото яйце, направено от маркетинг и интернет (видео)

Актуално
askem маркетинг проучване допитване анкета маркетингово проучване пазар клиент

Представяне на тема Стратегии, водещи до продажби. Бизнесът, който познава пазара, потребителите и своите клиенти и на сайта за социологически и маркетингови проучвания askem.net направи в Стара Загора Янислав Танков, управител на Нюмарк ЕООД.

Дадена фирма може да привлече внимание към себе си ако предложи на пазара иновативен продукт. Чрез иновацията фирмата има отличен шанс да бъде забелязана и да наложи на пазара своя продукт. Примерите са стотици. Съчетаването на вкусния шоколад със симпатичната играчка прави шоколадовите яйца толкова неустоими за децата. И родителите ги купуват, въпреки че шоколадът е вреден за детските зъби, каза пред аудиторията в залата на комплекс Форум Янислав Танков.

Продуктът, който той представи също е нов, поне за България. askem.net е уеб сайт, позволяващ провеждането на ефективни кампании за проучване на общественото мнение. Чрез сайта предприемачите получават възможност да попитат клиентите си какво търсят, какво очакват от продукта или какво не харесват в него. Преимуществата са много www.askem.net намалява с десетки пъти разходите си за пазарни проучвания. Резултатите се получават бързо – в рамките на седмица. Важно е, че в допитването участват реални хора и то потенциални потребители на продукт и клиенти на фирмата.

Днес всяка фирма трябва да сегментира пазара и да се фокусира максимално към целевата група от хора, които може да превърне в свои клиенти. Ако тя прави това, усилията за намиране на нови клиенти и за задържането на съществуващите ще са значително по-малки, каза г.н Танков. За да се случи това е необходимо да се познават клиентите, къде са те, какви навици имат. Ако заедно с тази информация фирмата разполага и с конкурентен продукт, това означава, че е успяла на пазара.

Проучванията на потребителските навици и желания дават отговор на въпроса какъв е пазарът и какво очакват клиентите.

Проучванията са и продуктът, който Янислав Танков предложи на аудиторията в Стара Загора. Чрез askem потребителите и бизнесът комуникират. Сайтът позволява след регистрация от името на фирмата да бъде пусната анкета, с конкретните въпроси, на които се търси отговор. Фирмата задава критериите, на които трябва да отговарят хората, които ще участват в допитването. В базата данни на сайта вече има около 5000 потребители, които са се регистрирали, за да участват в анкетите. При конкретно допитване се включват само потребители, които попадат в сегмента, който интересува фирмата.

Защо хората биха участвали в проучването?

Има финансов стимул за всяка попълнена анкета, а отделеното време е в рамките на минути. Гарантирана е анонимността и запазването на личните данни на хората. Създателите на сайта обаче не твърдят, че ще забогатеете от попълване на анкети. Оказва се, че много от потребителите на сайта имат и друг по-силен мотив – чрез участието си в проучването много често те стават участници в създаването на нов продукт. Продукт, който им е необходим точно на тях и имат пряка полза от него.

Янислав Танков посочи примери на вече проведени проучвания в областта на хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Получените резултати и мнения се оказват полезни и важни за бизнеса. В много от случаите, след направено проучване, фирмите са създали нова услуга, стока или са възприели ново поведение към пазара. И това е довело до повишаване на продажбите и до повече доволни клиенти, заяви презентаторът.  
Предприемачите сами определят бюджета, който искат да отделят за конкретно проучване. Това става след регистрация на фирмата в сайта www.askem.net и закупуване на кредити, които могат да се ползват и за пускането на няколко анкети. Всеки похарчен кредит гарантира и попълнена с отговори анкета в сайта.

Услугата все още е нова и не много популярна за България. Затова и при ограничаване на анкетираните по населено място за много градове в момента не може да се очаква представителна извадка. Янислав Танков обаче е убеден, че услугата е полезна за бизнеса – той получава полезната пазарна информация бързо и евтино. И затова сайтът ще привлича все повече фирми и хора. А примерите с десетките социални мрежи също подкрепят оптимизма му.

Провеждането на презентацията на askem беше подкрепено от Търговско-промишлена палата – Стара Загора. ТПП - Стара Загора и фирма Нюмарк канят всички да се регистрират в сайта и така да подкрепят един иновативен продукт от който всички печелят.

  Видеото в сайта на youtube
Янислав Танков askem маркетинг Янислав Танков Стара Загора askem маркетинг
Янислав Танков, управител на Нюмарк ЕООД, представи предимствата на пазарните проучвания, проведени с помощта на интернет и сайта www.askem.net

Още новини