Начало Новини Актуално Асен Василев: Трябва да се върви към функционална децентрализация на общините

Асен Василев: Трябва да се върви към функционална децентрализация на общините

Актуално

„Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво“. Това послание отправи министърът на финансите Асен Василев на работна среща с ръководството на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). На нея бяха обсъдени проекта на Закона за държавния бюджет за 2024 г., предложените промени в данъчните закони и предстоящите инициативи и проекти на общините, финансирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата за финансиране на общински инвестиции, съобщиха от Финансовото министерство.

Като стъпка в посока на финансовата децентрализация от началото на следващата година в управление на общините ще остават около 100 млн. лв. Това са очакваните приходи от патентен данък, които ще се формират от два компонента – от самото увеличение на патентния данък и от заведенията за хранене, които преминат към плащането му. Така общините ще разполагат с по-голям ресурс, който сами да управляват. Министърът изрази мнение, че всички приходи, свързани с упражняването на занаятчийски дейности и услуги, постепенно трябва да се прехвърлят към общините.

НСОРБ постави като основен проблем пред местните власти планирания в бюджета за следващата година размер на общата изравнителна субсидия. С нея трябва да компенсират и разходите, свързани с увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. Беше постигнато съгласие размерът на субсидията да бъде повишен от 404 млн. лв. на 470 млн. лв., така че да позволи на общините да реализират местните си политики в полза на населението.

Представителите на общините изразиха своята благодарност за спазеното обещание всяка година от бюджета да се заделят по 1 млрд. лв. за финансиране на общински проекти, както и за въведените стандарти в образованието и здравеопазването.

На срещата беше поставен и въпросът с промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от НСОРБ. Министерството на финансите подкрепя инициативата на местните власти, тъй като размерът на местните данъци и такси не е актуализиран от 2010 г.

В разговора бяха обсъдени изпълнението на програмите за дигитализация на архивите, саниране, улично осветление и повишаване на сигурността чрез видеонаблюдение в по-малките населени места.

В работната среща участваха заместник-министърът на финансите Георги Клисурски, заместник-председателят на УС на НСОРБ Донка Михайлова, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ и други.

Изгочник: dariknews

Още новини