Начало Новини Актуално Асен Василев: Българите плащат годишно над 200 млн. лева над реалните сметки за ток

Асен Василев: Българите плащат годишно над 200 млн. лева над реалните сметки за ток

Актуално

Асен Василев: Българи 200 млн. лева годишно над реални сметки токРаботим с всички участници в енергийната система, за да стане стабилна и устойчива, без цената да се плаща от гражданите. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на изслушване за състоянието на сектор енергетика в парламента.

В енергетиката има натрупани огромни неефективности, които водят до постоянно увеличение на цените на електроенергията за потребителите, заяви Василев, съобщиха от пресцентъра. По неговите думи стабилизирането на системата минава задължително през законодателни промени. Открили сме къде европейските директиви не са правилно транспонирани в българското законодателство, заради което българите плащат годишно по 200 млн. лева над реалните си сметки за ток, каза още той.

Служебното правителство работи усилено по идентифициране на проблемите и търсене на решения в сектора, подчерта Асен Василев. До момента е открит резерв от 239 млн. лева за съкращаване на държавните разходи в енергетиката. По думите на министър Василев това е една неефективност, за която хората няма да плащат през следващата година. Предприети са и мерки за увеличение на износа на електроенергия, който е силно затруднен, поради сложната икономическа обстановка в Гърция. Водят се активни разговори с Турция относно преодоляването на административните ограничения на ЕС, в резултат на което увеличихме износа с 50%, заяви министър Василев. Като основен проблем, касаещ експорта на електроенергия у нас, той посочи добавките за зелена и кафява енергия, включени в такса пренос, а не в потреблението. Предстои да внесем законодателни промени, касаещи методологията на начисляване на добавки при износа, допълни още той.

По волята на суверена, по вашата воля държавата може да преразгледа договорите с ВЕИ производителите и двете страни да се споразумеят, каза още министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. 600 мегавата са включени през 2011 г., а през 2012 г. включените мощности са от порядъка на 300-400 мегавата. Тези мощности са включени на база на законовите разпоредби, обясни Василев.

Още новини