Начало Новини Актуално Арсенал АД освобождава 800 души и преминава на намален работен ден

Арсенал АД освобождава 800 души и преминава на намален работен ден

Актуално
Среща в Арсенал

По инициатива на кмета на община Казанлък Галина Стоянова в Арсенал АД се проведе среща заради предстоящите съкращения на персонал. Домакин бе изпълнителният директор на Арсенал Николай Ибушев заедно с двамата заместници Станислав Ненов и Янко Костадинов.

Галина Стоянова обясни, че е предприела тази среща, за да се запознае с реалното положение, довело до предстоящите съкращения в най-голямото казанлъшко дружество и да се обсъдят възможностите за осигуряване на алтернативна заетост по различни програми, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Николай Ибушев информира, че в момента в Арсенал работят 6600 души, а съкращенията реално ще засегнат 230 души на постоянен трудов договор, което е около 3.5%. В уведомителното писмо до Бюрото по труда дружеството е съобщило за 800 души, но действителната цифра на съкратените е почти 4 пъти по-малка. Ще бъдат освободени 94 пенсионери, а 627 души ще напуснат, тъй като те са били с временни договори за извършване на определена работа.

Изпълнителният директор обясни още, че съкращенията се налагат поради намаляване обема на работа в дружеството. На всички съкратени ръководството има координатите и при необходимост ще бъдат потърсени именно тези работници и служители. Той обясни още, че кризата в оръжейния бизнес идва след кризата в гражданския сектор. Още през лятото на 2011 г. е имало свиване на производството и готовност 500 - 600 души да бъдат освободени, но няколко добри поръчки са отложили нещата. Сега обаче, няма друга възможност.

От 13 февруари започват да напускат заетите на временни договори, а съкращенията са от 1 март. Всички останали работещи преминават на намален работен ден, като решението е това да стане по схемата - от 30 януари работниците и служителите да почиват 2 седмици, а останалите 2 седмици да бъдат на работа. 2600 души от персонала на дружеството продължават да работят - за тях не важат предприетите мерки, като например заводът в Мъглиж.

Николай Ибушев подчерта, че няма задължения към работещите относно изплащане на трудовите възнаграждения и изрази оптимизъм за по-добри времена, защото имало индикации за добри сделки.

Кметът на община Казанлък съвместно с представителите на Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда обсъдиха възможните програми за заетост, които ще бъдат предоставени на освободените и от които те биха могли да се възползват. 

В срещата участваха още областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, директорът на Регионалната служба по заетостта – Хасково Коста Костов, директорът на Бюрото по труда - Казанлък Илиана Жекова.

Още новини