Начало Новини Актуално Архивите на планетата влизат в Музея на религиите

Архивите на планетата влизат в Музея на религиите

Актуално
Музей на религиите

Изложба Архивите на планетата ще открие на 9 май в 18:00 ч. в Музея на религиите в Стара Загора Н.Пр. Филип Отие, посланик на Република Франция в България. Изложбата показва фотографии от един уникален световен архив за живота на човечеството в цветовете на миналия век, събрани от френския банкер-милионер, филантроп-интернационалист Албер Кан.

Те са подбрани от известния български майстор зад обектива Иво Хаджимишев.

Емпорики Банк-Груп Креди Агрикол за втора поредна година е основен партньор на Френския институт в България в организирането на подобни проекти.

В периода 1908-1930 година Албер Кан лично финансира пътешествията на фотографи в над 50 страни по целия свят. Колекцията му се състои от 72 000 фотографии, които днес се съхраняват в музея му в Париж, между които и 60 клишета от България.

През 1918 година е заснет храмът Александър Невски“, 6 години преди той официално да бъде осветен и да отвори врати за миряните. Това са най-ранните известни цветни кадри от столицата. Представени са и непоказвани до момента изображения от България: мелнишките скални пирамиди и българка, държаща чекрък.
В продължение на 20 години идеалистът Кан не спира да влага средства в своя мащабен, значим и скъпоструващ проект. Основният мотив на пацифиста Албер Кан е неговата убеденост, че мирното съжителство между народите се постига чрез взаимното познаване на културите и обичаите.

Напуска този свят през 1940 г., но неговата колекция остава жива в историята като най-големия световен архив по цветно документиране на действителния живот.

Информация: вестник Новината

Още новини