Начало Новини Актуално Архитектурни мечти оживяват на фестивал в София

Архитектурни мечти оживяват на фестивал в София

Актуално
архитектура София Стара Загора

Архитектурно риалити ще е атракцията на тазгодишния Международен фестивал Sofia Architecture Week, който ще се проведе от 1 до 6 ноември. Шоуто е част от изложбата Архитектура от чисто злато, която представя колекция златни частици от съвременната архитектура - както по света, така и у нас.

В риалитито ще има трима участници - водещ, гост и публика. В рамките на 15 минути гостът ще споделя своите архитектурни виждания, водещият ще изпълнява фотошоп пърформънс на живо, в който ще жонглира с архитектурните елементи от колекцията, за да се доближи максимално до идеята и да я визуализира, пише вестник Труд. Продукцията ще се отпечатва веднага - първото копие ще остава за госта, а второто ще бъде включено в изложбата. След това пък публиката ще избира най-оригиналната архитектурна мечта.

Освен зрелищния пърформанс на Sofia Architecture Week ще има още 15-ина изложби, дузина лекции, творчески работилници, дискусии, презентации, филмови прожекции. Всички те ще се въртят около темата „Архитектурата с неограничени възможности". Повечето събития на тазгодишното издание на фестивала за архитектура и градска среда ще се случват в „Перформ бизнес център". Организатори са Списание 1, фондация „Америка за България" и Столичната община.

Три са основните подтеми на феста - „Виж и научи" (лекции и изложби), „Мисли и прави" (работилници и дискусии) и „Срещни и поздрави" (партита). Сред чуждестранните лектори, които ще пристигнат, са Томас Конг (преподавател в САЩ и директор на студио Chronotope), изследващ социалния и културния контекст на архитектурата, Фриц Хаег (САЩ), чиято работа е уникален микс от архитектура, дизайн, градинарство и екология, Алберто Яковони (Италия), специалист по обществени пространства, Саня Галич и Игор Грозданич от студио Non Stop (Босна и Херцеговина), Рената Сенткевич (от водещото испанско студио Абалос + Сенткевич), известният холандски архитект Феликс Клаус, Тереза Новаиш и Жорж Карвалю (основатели на португалското студио aNC, номинирано тази година за наградата на ЕС за съвременна архитектура „Мис Ван дер Рое"). В афиша с изложби на Sofia Architecture Week са „Съвременна австрийска устойчива архитектура от дърво", „Невидима София" - фотографски проект на Стефан Маринов и Елена Героска, представящ популярни столични обекти по необичаен начин, „Берлин" - или как изглежда градът 20 години след падането на Стената през обектива на Герит Енгел. Две експозиции - „Образите на града" и „Нов живот за панелните комплекси", може би ще заинтригуват най-много широката публика.

Първата има амбицията да събере различни визии за градската среда в София, като въвлече в дебата ключови за развитието на града организации: общината, инвеститори, архитекти и университети. „Нов живот за панелните комплекси" пък ще представи резултатите от конкурс, организиран от ArchModule тази година, с цел да се генерират идеи не само от професионалната общност, но и от всеки, който мисли творчески и се вълнува от състоянието на панелните сгради у нас. Селектираните за изложбата предложения са част от пилотен проект, в който ще бъдат анализирани техните финансови параметри и възможностите за реализация.

 

* * *

Три изложби подгряват за Sofia Architecture Week 2011

Sofia Architecture Week 2011 ще покаже емблематични сгради, които интерпретират добре познати образи. Библиотеката в Бари е вдъхновена от очилата на Джон Ленън. Минимализмът като съчетание от ярките цветове и категорични форми е една от посоките, в която всеки модерен град може да се промени. Дали е възможно това да се случи в София ще бъде един от дебатите по време на Sofia Architecture Week 2011.Стартира дебат за възможната промяна на градската среда.

Три фотографски изложби ще подгреят столицата преди началото на фестивала за архитектура и модерна градска среда Sofia Architecture Week 2011. В Чешкия културен център на 19 октомври ще бъде открита експозицията "Чешки архитектурен кубизъм", на 26 октомври в арт център „+това” (на ул. "Марин Дринов" 30) - фотографска изложба на Герит Енгел, изследваща уличния живот в Берлин, и на - 27 октомври в „Склада” - „Невидима София”. Фестивалът е организират от списание ЕДНО, фондация „Америка за България” и Столичната община и официалната програма ще протече от 1 до 6 ноември в Перформ Бизнес център (ул. "Позитано" 2).

Sofia Architecture Week 2011 е част от културния календар на София като кандидат за Европейска столица на културата за 2019 г., пише вестник Новинар.

“Чешки архитектурен кубизъм” ще разкаже историята на периода, който започва четири години след като Пикасо завършва "Госпожиците от Авиньон" през 1907, смятана за първата кубистична картина. Това течение оказва силно влияние върху архитектурата, която съдържа преки препратки към художествените течения. Идеята е на историка Зденек Люкс, по чиято покана архитектурният фотограф Естер Хавлова заснема избрани сгради от различни градове на страната. За да подчертае ясната фигуралност, Хавлова представя поредица от черно-бели фотографии, в които архитектурните обеми присъстват лаконично.

Друг фотографски поглед към архитектурата идва от Герит Енгел, който представя сгради със собствен облик от Берлин. Фотографът разказва историята на немската столица сякаш показва портретни снимки обхващащи живота на един човек, като акцентира върху периода след падането на Берлинската стена.

Изложбата "Невидима София" е проект на Стефан Маринов и Елена Героска, които искат да покажат всекидневно заобикалящата ни градска красота, която остава незабелязана. Всяка композиция се състои от две фотографии, направени на две различни места от двамата автори. “С този проект искахме да преоткрием столицата, да обединим на пръв поглед несъчетаеми места от нея, които заедно създават нова реалност и визия за нашия град чрез фотографията като изразно средство,” коментират Стефан и Елена.

Основната програма на Sofia Architecture Week 2011 е разделена на три основни блока: “Виж и научи” (лекции и изложби); “Мисли и прави” (работилници и дискусии) и “Срещни и поздрави” (партита и вечери). Това включва петнадесет изложби, поредица от лекции, дискусии, работни срещи и филмови прожекции, които ще акцентират върху въпроса “Архитектура с неограничени възможности?”. Дискусиите ще въвлекат професионалната общност, институциите, медиите и обикновените хора в общ дебат за сегашното, миналото и бъдещето на града. В този аспект организаторите акцентират върху изложбите “Неограничени Балкани?”, “Образите на града”, “Минало с продължение”. В сътрудничество със So!Indеpendent ще се проведат прожекции, подбрани от директорите на филмовите фестивали за архитектура от Ротердам и Ню Йорк.

 

Още новини