Начало Новини Актуално Архитект предлага вариант за запазване на парк Бедечка

Архитект предлага вариант за запазване на парк Бедечка

Актуално

вариант запазване парк БедечкаВариант за спасяване на определения за застрояване старозагорски парк Бедечка предложи авторът на общия устройствен план на Стара Загора доц. д-р арх. Борислав Борисов. В среща със защитниците на зелените площи доц. Борисов подкрепи идеята за запазване на парка. Той напомни, че още при изработването на общия устройствен план на Стара Загора (ОУП) преди три години е предлагал вариант за запазване на по-голямата част от зелената площ.

Незнайно защо обаче този вариант не e бил приет за сметка на друг вариант с максимално застрояване на зелената площ.   

Вариантът на Борислав Борисов е в полза и на собствениците на терени в зелената площ, и на обществения интерес. В него се ползва разпоредбата на чл. 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), която позволява зелената площ да бъде запазена като общинска, при застрояване на терени източно от парка, където собствениците получават трансформирани, нови урегулирани поземлени имоти с права на застрояване.

При този вариант градът расте, а не се уплътнява и се запазват съществуващи зелени площи,без да се нарушава инвестиционния интерес на собствениците.

Арх. Борислав Борисов е доскорошен ръководител на Националния център за териториално развитие, сега ръководител на катедра и декан на архитeктурния факултет на ВСУ Л. Каравелов. Той припомня, че в предишни устройствени планове тази територия е била отреждана за парк.

Още новини