Начало Новини Актуално Археолози откриха в Стара Загора изящна римска мозайка (видео)

Археолози откриха в Стара Загора изящна римска мозайка (видео)

Актуално
римска мозайка Стара Загора

Уникална като сцена и изящество многоцветна римска мозайка проучват археолози от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тя се намира в археологическия резерват Августа Траяна в централната част на града, на терен върху, който трябва да бъде изградена жилищна сграда. През последните дни учените продължиха с разкопките, които се извършват от две години, и извадиха на бял свят невиждан досега в България образец на античното мозаично изкуство.

Първата проучена фигура е на Селен - веселякът от свитата на Бог Дионис. Следващите две фигури, които са разкрити досега в мозайката, са на жени. Те са на танцьорки, които също са от свитата на Дионис.

Мозайката, датирана от 3-и век от нашата ера, е невероятно изящна, до такава степен са показани диплите на дрехите на танцьорките, че се вижда движението на свитото коляно в танца на жената, коментира археологът от Регионален исторически музей - Стара Загора Димитър Янков.

Част от мозайката попада под съседен застоен терен, но благодарение на собствениците - семейство Ранчеви, мястото ще бъде разкопано, за да се проучи изцяло мозайката. Очаква се да бъдат открити поне още две фигури, като едната от тях да е на Бог Дионис. Тепърва ще се работи за изясняване предназначението на мозайката, но вече съществуват работни хипотези. Една от тях е, че мозайката се свързва с храм на Дионис.

Всеки момент се очаква становището на Ведомствената комисия уникалната мозайка да бъде преместена и експонирана в реставрираната антична улица в музея в Стара Загора.

 


Видеото в youtube

Още новини