Начало Новини Актуално Археолози откриха нови уникални елементи на римска мозайка

Археолози откриха нови уникални елементи на римска мозайка

Актуално
Римска мозайка

Ръководството на Регионален исторически музей - Стара Загора ще представи пред медиите предварителни данни за откритата антична подова мозайка на ул. Иречек 38 в Стара Загора. Конкретен повод за организирането на пресконференцията дава уникалния характер на находката. За първи път в България се открива мозайка с толкова богат колорит на цветовете, а художественото представяне на образите няма аналог в балканските римски провинции, съобщиха от музея.

Находката поставя редица въпроси за развитието на римските провинциални мозаични ателиета през ІІІ - ІV век и променя досегашното разбиране за уменията на провинциалните майстори-мозаисти.

Уникалната по рода си многоцветна мозайка, датираща от края на 3-ти век, беше открита при спасителни разкопки в археологическия резерват Августа Траяна в Стара Загора.

Мозайката е много добре запазена и дава възможност за цялостно възстановяване на изображенията. Археолозите искрено се надяват Ведомствената комисия да даде разрешение мозайката да бъде преместена и експонирана в музея в Стара Загора. И това да стане час по-скоро, за да остане невредима уникалната находка.

Още новини