Начало Новини Актуално Археологическият музей Марица изток в Раднево представя уникални експонати (видео)

Археологическият музей Марица изток в Раднево представя уникални експонати (видео)

Актуално
музей Марица изток Раднево

Археологическият музей Марица изток - Раднево отвори врати, след като през последните две години не приемаше посетители и вече предлага на своите гости част от богатия си фонд. В 3 зали са представени експонати от праисторията, от римската и средновековната епоха. Сред тях има и уникални не само за пределите на България, но и на Балканите.

Археологическите находки са открити на територията на енергийния комплекс Марица изток, където се намира единственото в страната находище на лигнитни въглища, добивани по открит способ.
Археологическите разкопки се финансират от Мини Марица изток ЕАД.
Един от акцентите в залата, в която е представена праисторията, е масовото погребение от Овчарци, от средната бронзова епоха - 15 в. Пр.Хр., с уникалния съд, който няма аналог в Балканския полуостров, съобщи Пламен Караилиев, директор на музея.

В Залата, която представя Римската епоха, също има уникални експонати, сред които е пиксидата от слонова кост, датираща от края на 1 век. Тя е с изящна изработка, висок релеф, с 8 фигури, което е рядко срещан елемент в погребалната практика на тогавашния Рим, обясни още Караилиев.


Видеото в сайта на youtube

Още новини