Начало Новини Актуално Археологическият комплекс в с. Караново е отворен за посетители (видео)

Археологическият комплекс в с. Караново е отворен за посетители (видео)

Актуално
Караново

В село Караново, община Нова Загора за първи път беше представен реставрираният Археологически комплекс Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ. При разкопките през 2008 г. експедицията, ръководена от Веселин Игнатов от Историческия музей в Нова Загора извади на бял свят колесница, чийто колелата са сред най-големите, открити досега с диаметър 1,20 м., с богата орнаментика и скелети на два коня. Колесницата е консервирана и е запазена на място.

През 2009 г. беше проечуна и гробницата на богат одриски аристократ, с изключително разточителен погребален ритуал. Намерени са 72 забележителни накити и предмети, част от които нямат аналог.

Тази година бяха изработени копия на всички предмети. Те са експонирани в гробницата на местата, на които бяха открити. Убедени сме, че Археологическият комплекс ще привлича много туристи, каза археологът Веселин Игнатов.
Според антрополози, погребаният мъж е бил на 36 години.

При проучването на ритуалните площадки през това лято са открити счупени 2 бронзови огледала, чието предназначение все още не е установено, но например може да се приеме, че любимите жени са си чупели огледалата в памет на мъртвеца, коментира Веселин Игнатов.

Експонатите, намерени в гробницата на Източната могила в с. Караново ще бъдат представени на изложба в Майнц, Германия.Видеото в сайта на youtube
Караново гробница Караново могила Караново Археологически комплекс Караново Веселин Игнатов

Още новини