Начало Новини Актуално Арестуваният за източване на сметки за лечение на болни хора остава в ареста

Арестуваният за източване на сметки за лечение на болни хора остава в ареста

Актуално

АрестС постоянна мярка задържане под стража в Старозагорския следствен арест е настанен 36-годишния Костадин Лазаров от Смолян, арестуван преди дни за източване на сметки на болни хора, популяризирани в интернет.

Той имал съучастник - 44-годишна жена от село Момчиловци, която към момента е разпитана от полицейските служители в качеството си на свидетел по образуваното в сектор Криминална полиция при ОДМВР - Стара Загора досъдебно производство.

Разследването на дейността на 36-годишния К.Л. стартира през март тази година, когато в старозагорската полиция е постъпил сигнал от роднини на болни деца, нуждаещи се от лечение и публикували призиви в интернет за събиране на парични средства, че са потърсени от бизнесмен, представящ се за Петър Манджуков и Петър Зографски. Мъжът декларирал желанието си да подпомогне благотворителните акции с крупни парични суми, но за целта се нуждаел от валидна карта Visa Electron, издадена от определена банка на името на родителите на детето, в която да има между 100 и 700 евро, като гаранция, че по картата има движение и е активна. След като родителите направели банковите карти, бизнесменът посредством секретарката си - 44-годишна жена от с. Момчиловци, изисквали да им се съобщят номерата на картите, валидността и защитния им код. Дни по-късно вместо обещаните парични дарения, родителите констатирали, че чрез интернет транзакции сумите по картите са източени.

В резултат на оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по образуваното досъдебно производство, извършени под ръководството на Старозагорска районна прокуратура, служители на сектор Криминална полиция при ОДМВР - Стара Загора и отдел Досъдебно производство при ОДМВР - Стара Загора, съвместно със служители на ОДМВР - Смолян и ОДМВР – Пловдив, са задържали 36-годишния измамник и неговата съучастничка, като извършили претърсвания в домовете им и иззели вещи, мобилни телефони, sim карти и платежни документи, имащи отношение към извършените престъпления.

Към момента е констатирано, че измами са извършвани не само на територията на Старозагорски регион, а и в областите Смолян и Пловдив. Полицейските служители призовават граждани, станали жертва на подобен род престъпна схема, да съобщят в ОДМВР – Стара Загора, сектор Криминална полиция за да се разкрие напълно броя на пострадалите от измамата хора. Работата по случая продължава.

Още новини