Начало Новини Актуално Арестуваха за подкуп лекари от трудово-експертна лекарска комисия в Стара Загора (видео)

Арестуваха за подкуп лекари от трудово-експертна лекарска комисия в Стара Загора (видео)

Актуално

Стара ЗагораЧленовете на трети състав на трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК) по общи заболявания при Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) Проф. д-р. Стоян Киркович в Стара Загора е арестуван при полицейска акция под ръководството на Специализираната прокуратура в София.

Задържани са председателят на комисията д-р Надежда Тодорова, 70-годишната й колежка д-р Мария Жекова и д-р Нели Канева. Те са получавали подкуп, за да издадат експертни решения, за да получават съответните лица пенсии за определена степен на неработоспособност.

Решенията са предимно за освидетелстване на непълнолетни лица с диагноза астма, съобщи говорителят на ОДМВР - Стара Загора Ваня Кръстева.

Хората, на които са издавани експертните решения са от ромския квартал Лозенец.  Чула съм от комшии, че се вземат пенсии срещу пари. Не са болни, а излизат в пенсия, защото си плащат, коментира Анка.

Аз не съм чул за това, но ако тук го има, значи съществува в цялата страна. Държавата е корумпирана, не само лекарите, а всички, каза Керим от кв. Лозенец.

Заедно с лекарите са задържани още секретарката на комисията 58-годишната Д.Р. и 42-годишният посредник. По неофициални данни става въпрос за Евгений Коцев. Преди повече от 3 години той беше арестуван защото практикуваше мединиска, без да има съответната правоспособност и квалификация.

При претърсването на 5-те адреса и в служебните помещения са открити 4 600 лв., 1 950 евро, златни накити, неистински медицински документи, лаптоп и други вещи, съотносими към престъпната дейност. По непотвърдена информация чрез схемата държавата е ощетена със сериозни суми, а организираната престъпна група са си докарвали завидни доходи от рушветите.

5-членната група е задържана за 72 часа. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение по чл. 321 във връзка с 301 от НК (за организирана престъпна група за получаване на подкуп).

 

уволнение - арестуваха за подкуп лекари от трудово-експертна лекарска комисия в Стара Загора

* * *

Между 50 лева и 300 лева вземали трите лекарки от ТЕЛК в Стара Загора от цигани, за да изготвят решения с диагноза астма за децата им, с които после получават социални помощи. Документирани са десетки случаи на родители на пациенти, които са дали пари, за да получат експертни решения, съобщи пред вестник 24 часа наблюдаващият прокурор Мартин Бешков.

Между 20 и 30 са разпитаните свидетели по делото, като голяма част от тях признават, че са давали рушвети, за да освидетелстват децата им. Разследването започва в началото на годината, а групата е била наблюдавана и подслушвана няколко месеца. Петима са обвиняемите.

В събота вечерта съдът е задържал под стража шефката на експертния състав д-р Надежда Тодорова. Съдът приел, че има събрани достатъчно доказателства на този етап срещу нея. Съществува опасност тя да извърши друго престъпление, а деянието е с висока степен на обществена опасност, мотивирал решението си съдът. По делото имало данни, че от действията на обвиняемите са се облагодетелствали здрави хора и са били ощетени болни, които не си платили.

Трима от обвиняемите са с по-леки мерки за неотклонение, тъй като са съдействали на разследването и са направили самопризнания. С подписка е секретарката на комисията, която е била връзката между комисията и пациентите, получавала парите и ги разпределяла между лекарите.

Със същата мярка е 42-годишният Евгений Коцев, който през 2011 г. беше задържан, защото лекувал жители на ромската махала, без да има медицинско образование. Сега лъжедокторът е обвинен като помагач. Той разказал пред разследващите, че изготвил 30-40 фалшиви епикризи. Това се потвърждавало от експертиза на компютъра, в който се намерени сканирани копия на документи.

С 1000 лева гаранция е д-р Н. Канева. Тя също е направила самопризнания първо пред прокурор Бешков, а после и пред съдия.

Най-възрастната от лекарките - 70-годишната Мария Жекова, е с гаранция от 10 хил. лв. Тя не е съдействала на разследването, но при определянето на мярката е взета предвид възрастта .

Разследването продължава, а помолен за коментар прокурор Бешков заяви: В общество, в което корупцията е правило, а не изключение, подкупите трябва да се наказват с цялата строгост на закона.

Още новини