Начало Новини Актуално Арестуваха полицейски инспектор от Стара Загора

Арестуваха полицейски инспектор от Стара Загора

Актуално

С постановление на Софийска градска прокуратура за 72 часа на връх Никулден е задържан 39-годишният полицейският инспектор от ОД на МВР - Стара Загора, И.Ф. Срещу него е повдигнато обвинение по чл.304, ал.1, и чл.387, ал.1 от НК за това, че при условията на продължавана престъпна дейност е убеждавал, склонявал и давал имотни облаги на полицейски служители, за да бъдат манипулирани извършвани проверки по отношение на фирми - големи данъкоплатци.

Служителят на реда е попаднал в капана при акция на ГДБОП и дирекция "Вътрешна сигурност" при разследване на данъчни престъпления по присвояване на ДДС, пише вестник Старозагорски новини.
Полицейската акция е по следствено дело на Националната следствена служба, уточняват от пресцентъра на ОД на МВР. И.Ф. е попаднал в полезрението при опити да осуети проверките на фирмите. Арестът е извършен под личното ръководство на зам.-градския прокурор на София Роман Василев. Според събраните до този момент данни, от началото на тази година инспекторът многократно е предлагал, обещавал и давал различни суми пари и други облаги на длъжностни лица от системата на МВР, за да получи класифицирана информация. С нея той изнудвал фирмите, срещу които са водени полицейски проверки.

Създадена верига от фирми, извършвала данъчни измами, е разкрита в понеделник. В акцията са участвали и антимафиоти от Стара Загора, Велико Търново, Пазарджик и Габрово. При проведените оперативни действия са установени десетки лица, които в периода от 2007 до 2010 година са извършвали данъчни измами, като по този начин са нанесли значителни вреди на републиканския бюджет. Схемата била следната: чрез фирмите се извършвали фиктивни сделки за закупуване на селскостопанска продукция, както и вътрешнообщностни доставки, въз основа на които неправомерно е възстановен данъчен кредит в особено големи размери. При извършените процесуални действия са открити и иззети множество счетоводни документи от шест фирми и две счетоводни кантори, които "работели" на територията на Стара Загора, Панагюрище, Нова Загора, Свищов и Трявна.

Още новини