Начало Новини Актуално Арестуваха Гърка, Бразилеца и Армандо

Арестуваха Гърка, Бразилеца и Армандо

Актуално

Само четири дни продължила "Коледата" за 45-годишния Георги Врехопулос, Иван Милков на 41 г. и Валентин Иванов на 58 г. Празникът им започнал на 8 декември, когато тримата влезли през прозореца в складово помещение на търговски обект в Стара Загора, взломили намиращата се в него метална каса и по данни на собственика, пожелал името му да не се разгласява, откраднали 165 000 евро, 20 000 лева и друга сума във валута.

При полицейска акция, проведена на 12 и 13 декември т.г., в Лом е издирен и задържан единият от извършителите - Врехопулос, известен с прякора си Гърка. Той е бил съден в Гърция за кражби на няколко автомобила и изкарал зад решетките осем години. На органите на реда обаче Гърка е известен още като непълнолетен, когато участвал в една от най-големите кражби в Стара Загора. През 80-те години той бил в групата, ограбила една от наследничките на банкера Буров. По-късно в неговото досие са записани множество кражби на коли и вещи от тях.
Вторият участник в обира, Иван Милков - Бразилеца, също отдавна е в полезрението на полицията. Той също бил специалист в кражбите на коли, осъждан е за престъпления от общ характер, а заведено през 1994 г. дело срещу него за кражба на 13 автомобила е прекратено по давност. Освен за обира, на Бразилеца щели да бъдат предявени обвинения и за намерените в дома му боеприпаси, пише вестник Старозагорски новини.
Третият - Валентин Иванов, с прозвище Армандо, е задържан в питейно заведение в Стара Загора. На него вероятно ще бъде повдигнато допълнително обвинение, стана ясно на вчерашната пресконференция в ОДМВР - Стара Загора. Той пък от години се "занимавал" с културно-исторически ценности, а според новия закон притежанието на повече от три антични екземпляра се наказвало със затвор. От полицията не уточниха какво точно е намерено в дома на Валентин Иванов, но вероятно "колекционерската му страст" се разминава с позволеното.
С постановление на Районна прокуратура - Стара Загора, обирджиите са задържани първоначално за 72 часа. В домовете им (и тримата живеели на семейни начала с половинките си и имали деца) и в жилищата на техни близки са намерени и иззети множество вещи и предмети, свързани с извършената кражба. Директорът на Областната дирекция на МВР гл. инспектор Алекси Алексиев допълни, че голяма част от обраните пари са похарчени за движими вещи и удоволствия. Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност на групата продължава. Разследва се и съпричастността им към други две престъпления, заявиха от полицията.

Във връзка с извършените през последните дни големи обири в страната гл. инспектор Алексиев призова собствениците на фирми, финансови, търговски и стопански обекти да отчетат рисковете и да вземат незабавни мерки за обезпечаване сигурността на съхраняваните пари и ценности. Той подчерта, че в окрадения в Стара Загора търговски обект не е имало нито СОД, нито охрана. Директорът е разпоредил на служителите на териториалната полиция да извършат проверки и охранителни обследвания на всички големи търговски обекти, фирми, извършващи инкасова дейност, звена за самоохрана и др. с оглед обезпечаване на сигурността им в дните преди празниците, когато оборотите са значително по-големи.

Още новини