Начало Новини Актуално Арестуваха четирима при операция Трансферите в Стара Загора

Арестуваха четирима при операция Трансферите в Стара Загора

Актуално

Служители на ОД на МВР - Стара Загора, проведоха специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с компютърни измами и пране на пари. Акцията под кодовото наименование "Трансферите" е осъществена под прякото ръководство на Окръжна прокуратура - Стара Загора. Задържани са четирима - М.К. на 42 години, К.Г. на 35, С.Д. на 27 и 39-годишната М.Ж. Установена е самоличността и на пети участник в групата, който е обявен за общодържавно издирване.

Нанесените до момента щети възлизат на около 160 000 лева.
Криминалистите са започнали разследване, след като стигнали до информация, че група от няколко души участва в схема за пране на пари, придобити по престъпен начин в САЩ и страни от Европейския съюз, предимно Германия и Холандия.
Участниците в групата използвали редица слабости в защитата на банковите институции или непредпазливост на клиентите и незаконно придобивали данни за сметките на чуждестранни физически и юридически лица. След като се сдобивали с ценната информация, те нареждали парични преводи чрез интернет-банкиранe към сметки, открити в български банки на името на подставени лица - криминално проявени, хора в тежко материално положение или психически нестабилни.
Непосредствено след осчетоводяване на преводите, клиентите на българските банки изтегляли паричните средства и ги предавали на участници в престъпната схема, които ги изпращали към други държави, пише вестник Старозагорски новини.
В хода разследването са установени лицата, по чиито сметки за периода от септември 2010 г. до юни 2011 г. са постъпили големи суми пари - над 30 000 USD и около 50 000 EUR. Част от тях били изтеглени непосредствено след получаването им.
След запитване от страна на българските правоохранителни органи до европейските им партньори, в дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - Европол постъпила информация за задържани български граждани, които откривали сметки в германски банки. Те били използвани за същата цел - по тях да бъдат превеждани суми, незаконно придобити по същата схема. По този начин са получили сумата от 46 000 евро.
При операцията са извършени претърсвания на шест адреса и два автомобила, използвани от задържаните. Криминалистите са открили и иззели множество банкови документи, документи на автомобили, копия на лични карти, преносими и настолни компютри, мобилни телефони, флаш-памети, сумата от 550 евро и др.
Предстои на М.К., К.Г. и С.Д. да бъде повдигнато обвинение за организиране и участие в престъпна група, извършваща компютърни измами и пране на пари. След изтичане на 24-часовите мерки за задържане прокурор ще разгледа удължаването им, след което до Старозагорския окръжен съд ще бъде изготвено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Още новини